Uitglijdende talenten.

Ik vond Marcel van Dam misschien wel de beste socialistische politicus van zijn generatie. Die overtuiging kreeg ik, nadat ik indertijd de RSV enquête van dichtbij heb gevolgd. Daarin stak hij met kop en schouders boven al die andere Kamerleden uit. Later heb ik hem als advocaat meegemaakt in zijn functie van VARA voorzitter. Daarin volgde hij dominee Van den Heuvel op, die er een potje van gemaakt had. Van Dam heeft die omroep voor de rand van de afgrond weggesleept.
Hij zette de zaak in een paar jaar weer op de rails en liet de omroep achter in de bekwame handen van Vera Keur, die eerder zijn rechterhand was geweest. Dat was een perfecte performance naar mijn mening, waar hij misschien wel onvoldoende credit voor gekregen heeft.
In de negentiger jaren heeft een geweldige uitglijder gemaakt in een debat met Pim Fortuijn[1], waarvan ik hier een deel voor U citeer uit Wikipedia:
.. hij (Fortuijn) beweerde dat Van Dam hem zes jaar eerder “op één lijn had gesteld met Adolf Eichmann”. Van Dam sprak dit tegen (“Da’s niet waar”) waarop Fortuijn zei dat Van Dam in een interview met Bibeb in Vrij Nederland over zijn nieuwe roman had verteld dat hij een Eichmann van de negentiger jaren zocht, professor Fortuijn op de televisie had gezien en toen dacht “Die man, hij lijkt uiterlijk op Eichmann”[5]. Van Dam zegt dan: “U liegt”, en even later “U liegt, u liegt, en u bent niet alleen een leugenaar, maar u bent een ophitser waarmee u het Nederlandse volk…”.Fortuyn: “En u bent een populist en een onder-de-gordel-werker. ”Van Dam: “Populist? Populist? Weet u wat ik zo vreselijk vind? “Fortuyn: “Ja? Ik vind u vreselijk. ”Van Dam: “Dat u potentiële angsten bij het Nederlandse volk tegen vreemdelingen exploiteert…”Fortuyn: “Weet u wat u doet met dit debat. Ik heb..”
Van Dam: “…exploiteert om die boekjes, die overigens nog voor geen gulden informatie bevatten, om dat te verkopen. ”Fortuyn: “Alweer zo’n beschuldiging. Wat ik probeer met mijn boek…”Van Dam: “U bent een buitengewoon minderwaardig mens. Weet u dat?”
Van Dam is een agressieve man die niet altijd voldoende zelfbeheersing op wist te brengen, maar die daarnaast wel over een gevoel voor humor beschikt, waarmee hij zich vaak wist te redden. Bij deze gelegenheid liet hij zich gaan en was er van humor niet veel te zien. Jammer, want qua capaciteiten is er aan hem zeker zo veel verloren gegaan als aan Fortuijn.
Nederland heeft een bedenkelijke voorkeur voor de middelmaat en zal altijd eerder voor een Den Uijl kiezen dan voor een Marcel van Dam of een Ruud Lubbers. Natuurlijk hebben die laatsten een paar minder aardige eigenschappen, maar voor de leiding van een land heb je er meer aan dan aan een Wim Kok of aan Balkenende.

[1] Ik blijf die naam met ij in plaats van y schrijven, al was dat laatste de voorkeurspelling van Pim. Het zelfde gold voor Joop de Uijl, die eigenlijk Den Uil heette maar Den Uyl mooier vond. Pim en Joop hadden wel wat van elkaar, vond ik. In elk geval ben ik blij dat Pim Fortuijn nooit de kans gekregen heeft om als premier van Nederland te laten zien dat hij het niet kon.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in herinneringen, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.