Dwang integratie.

Sander van Walsum pleitte in de Volkskrant[1] voor wettelijke middelen die ouders konden dwingen alleen nog Nederlands met hun kinderen te spreken. Daardoor kon worden voorkomen dat die kinderen een taalachterstand opliepen waar ze de rest van hun leven last van bleven houden.
Zoiets klinkt nogal on-Nederlands, mensen dwingen en in de persoonlijk relatie tussen ouders en kinderen al helemaal. Maar misschien bedoelde Van Walsum het niet helemaal zoals het er stond. Ik heb eens zitten nadenken over wat hij gezegd zou hebben.
Nederland en bijvoorbeeld ook de Amerikaanse staat Oregon hebben altijd hun best gedaan om het immigranten en andere minder bedeelden in de samenleving zo gemakkelijk mogelijk te maken. In Oregon ondermeer door overheidscommunicatie met de burgers niet alleen in het Engels maar ook in het Spaans te laten plaats vinden en in Nederland door allerlei formulieren die mensen moeten invullen voor zaken die ze graag van de overheid willen hebben in het Turks en Arabisch te vertalen. Maar dat werkt averechts. Mensen leren vreemde talen alleen als het moet en als je graag wil dat iemand Nederlands leert dan moet je hem juist niet tegemoetkomen met formulieren in zijn taal en tolkvertalers achter de loketten.
Maak zoveel mogelijk zaken die de mensen graag willen alleen toegankelijk voor wie Nederlands spreekt en leest. U zult zien hoe snel dat werkt. Wie zich in dat opzicht niet kan of wil aanpassen zal weer vertrekken naar een land waar hij met zijn taal wel terecht kan, maar dat is dan ook niet erg. Ook dat maakt het integratieprobleem weer wat gemakkelijker oplosbaar.
Wat ook zou helpen is een verbod op schotelantennes. Zo ‘n verbod staat op gespannen voet met de mensenrechten, ik weet het, maar schotels zijn een enorme rem op de integratie. Je zou er toch eens over na moeten denken wat belangrijker is. Geaccepteerd worden in een samenleving is ook een mensenrecht.
Wij hebben sinds een vorige periode van grote werkloosheid in de dertiger jaren gedwongen tewerkstelling afgeschaft en vervangen door een uitkering met sollicitatieplicht. In het kader van de integratie zou het goed zijn erover na te denken om de D.U.W. , de dienst uitvoering werken van die tijd weer in te voeren. Allochtonen en autochtonen samen aan de wegverbreding en andere openbare werken! Het zou zeker helpen.
Het zijn misschien dit soort plannen waar Van Walsum aan denkt en misschien is hij daar wat onduidelijk over omdat hij wel weet hoe averechts dit staat op het gedachtegoed van de zestiger jaren.

[1] van 5/10/11

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.