Den Uijl, een kneuter.

De geleerden in de PvdA hielden Den Uijl voor een groot politicus of tenminste voor een literair talent. De politici vonden hem een knappe econoom maar in feite was hij geen van drie. Over zijn debacles als politicus en bestuurder is voldoende geschreven en dat hij een groot econoom was heeft nooit bevestiging gevonden op Nederlandse universiteiten Zijn eredoctoraat werd hem toegekend voor wat men op de UvA zag als zijn maatschappelijke verdiensten. Blijft zijn literaire talent.
Op pagina 222 van de Den Uyl biografie van Anet Bleich staan twee gedichtjes, een van Den Uijl en de ander van zijn vrouw Liesbeth van Vessem. Twee varianten op hetzelfde thema. De beginregels van Den Uijl zijn:
Vraagt ge mij ‘en uw grootste smart?’
‘k weet de formule niet te vinden.
Boven lots wispeltuur aan mij te binden
Die allengs hart werd van mijn hart.
Van Liesbeth:
En vraag je mij ‘je grootste smart’
Ik moet het antwoord schuldig blijven,
Er is niet per formule in te lijven
De ontucht van het eigen hart.
Het is weinig, maar genoeg om te zien dat de literaire kwaliteiten van Liesbeth behoorlijk wat groter waren dan die van haar man. Het woordgebruik van Den Uijl is stijf en weinig authentiek, dat van haar is levendig en van haar zelf.
Voor Van Vessem is het jammer dat ze altijd in de schaduw van Den Uijl is gebleven. Die vrouw had talent en dat is er, door die schaduwwerking denk ik, niet uitgekomen.
De bewondering die men in Nederland ter linker zijde voor Den Uijl had heb ik nooit goed begrepen en zij is ook altijd strikt tot Nederland beperkt gebleven. Helmut Schmidt, de Duitse Bondskanselier had een hekel aan de man en zijn Angelsaksische en Francofone gesprekspartners konden hem domweg niet verstaan. Zijn Engels was te beroerd en zijn Frans was nonexistent.
Het is heus niet dat het de Nederlandse socialisten aan talent ontbrak. De oude Drees bijvoorbeeld, was een groot man, maar de verering voor Den Uijl is een bewijs voor onze kneuterigheid, die altijd weer de kop opsteekt, behalve in de echt moeilijke tijden. Dan blijkt er hier toch wel talent te zijn. Maar niet bij Den Uijl dus.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in literatuur, Nederland, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s