Rutte en de hypotheek lasten.

Ik ben een kiezer van Rutte en ik heb hem niet kwalijk genomen bij de laatste verkiezingen dat hij de financiële stabiliteit van Nederland heeft laten prevaleren boven de kosten van het autorijden, het pilsje en de hypotheeklasten.
Wel wil ik even wat kwijt over die hypotheekrente, die volgens veel Nederlandse journalisten door de overheid betaald zou worden. Dat is namelijk echte onzin. De rente betalen de mensen heus zelf en zolang de tarieven van de inkomstenbelasting beneden de 100% liggen is iedereen die geen rente betaalt op zijn hypotheek beter af dan wie dat wel doet.
De aftrek maakt de hypotheek wel beter betaalbaar. Je mag de rente voor de hypotheek op je eigen huis aftrekken in box 1, dus van je salaris of van de winst van je bedrijf. Wie een hypotheeklening neemt kan het eigen geld dat hij zo niet hoeft uit te geven beleggen. De inkomsten of winst die je maakt op dat vermogen wordt de facto niet belast en dat is zeker een voordeel. Vraag me niet om U dat uit te leggen. Het is een van de bizarre gevolgen van de belastingwet van de PvdA’er Vermeend. Maar onthoudt U maar dat U niet rijker wordt van de hypotheekaftrek als zodanig. Als U rijker wordt komt het door een raar belastingsysteem.
Ik ben wel voor de wijziging in de hypotheekrenteaftrek omdat die aftrek tot hogere schulden leidt dan nodig is. Macro-economisch is dat niet gunstig en mensen die dat doen lopen grote risico’s tegen de tijd dat de rente straks weer eens stijgen gaat.
Wanneer de grote landen straks serieus gaan sleutelen aan het wereld geldsysteem zal dat een van de dingen zijn die noodzakelijk zullen blijken. Het verhogen van de rente komt er aan en tegen de tijd moeten die hypotheekschulden in dit land een stuk lager zijn. De aftrek afschaffen is één, maar verplichte aflossing is twee en het laatste is misschien wel belangrijker dan het eerste. Maatregelen om bestaande hypotheken in die richting om te bouwen zoals de afgelopen jaren een paar keer zijn voorgesteld lijken me belangrijk, zowel voor de banken als voor de mensen zelf en indirect dus voor ons allemaal.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geld en economie, Nederland, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s