Heeft het nog wel zin?

Homeland Security, de binnenlandse veiligheidsdienst van Amerika, zegt geen bewijs te kunnen vinden dat reizigers uit de zeven landen die werden genoemd in het inreisverbod van president Donald Trump, een extra gevaar voor de VS vormen. Het ging om reizigers die aan boord gekomen waren in Syrië, Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan en Somalië.
Volgens het Witte Huis werd deze maatregel geïnspireerd door Obama, die vanaf december 2015 al strengere controles oplegde aan de immigratie uit deze zeven landen. Zo konden ze niet meer deelnemen aan het programma waarbij burgers uit specifieke landen geen visum meer hoeven aan te vragen. Met een complete, tijdelijke stop op de inreis uit deze landen gaat Trump een stap verder. In die zin dat het niet alleen om immigranten gaat uit die landen, maar om alle reizigers. Aan de andere kant ook minder ver, omdat het niet specifiek de inwoners van deze islamitisch landen betrof. Dat heeft hij trouwens later afgezwakt in die in dat christelijke reizigers welkom waren, maar dat maakte het nu juist pas echt discriminatoir. Totale verwarring dus.
In de eerste publieke verklaring sinds zijn aftreden zei oud-president Obama dat hij het fundamenteel oneens is met discriminatie van personen op basis van geloof of religie. Ook Azteken met hun mensen offers mogen dus in zijn ogen hun gang gaan, zolang ze maar in de VS geen wetten overtreden.
Ook volgens de rechtbank, die het verbod ophief, was het specifiek gericht tegen moslims. De grondwet verbiedt mensen uit te sluiten louter op basis van religie. Tegenstanders van het inreisverbod stelden ook dat de afgelopen tientallen jaren nog nooit een terrorist die inwoner was van een van de zeven landen slachtoffers had gemaakt in de VS. De meeste kapers die de aanslagen op 9/11 uitvoerden kwamen uit Saudi-Arabië, een land dat niet op de lijst staat.
Het Witte Huis deed de bevindingen van Homeland Security gisteren af als “politiek gemotiveerd en slecht uitgevoerd”. Er zou volgens Trump andere informatie zijn die het verbod voor reizigers uit de zeven landen wel rechtvaardigt. De website The Hill heeft na tussenkomst van een rechtbank documenten van het Witte Huis gekregen waaruit blijkt dat er op 28 en 29 januari op vliegvelden in totaal 746 personen zijn vastgezet na aankomst in de VS. Dat is 637 meer dan Trump twitterde.
Op vrijdag 3 februari zei de rechter in staat Washington dat het inreisverbod, dat Trump oplegde aan inwoners van de zeven landen, niet rechtmatig was. De opschorting van het ver bod gold per direct en voor het hele land en voor de periode tot er in hoogste instantie zou zijn beslist?!
Het inreisverbod zou volgens de rechter de betrokken inwoners schade berokkenen en uitnodigen tot discriminatie. Intussen heeft het Ministerie van Justitie de pogingen om het decreet aan te vechten gestaakt en is een nieuw decreet in de maak. Dat maakt nu de chaos binnen de Amerikaanse overheid compleet.
In de eerste plaats is er een Obama, die zich binnen honderd dagen na zijn aftreden met het beleid van zijn opvolger bemoeit. Dat is hoogst ongebruikelijk en wordt in Amerika als bepaald onfatsoenlijk beschouwd. Dan het discriminatieaspect. Voor zover men het discrimineren vindt om de islam en terreuraanslagen met elkaar in verband te brengen is dat een goed voorbeeld van positieve discriminatie. Alle grote aanslagen van deze eeuw zijn door moslims gepleegd. Dat is een feitelijke constatering en geen discriminatie.
De zeven landen zijn door de Obama regering uitgezocht, niet omdat ze islamitisch zijn, maar omdat de controle op de vliegvelden er minder is dan in bijvoorbeeld Saoedie Arabië. De maatregelen die Trump nam gaan veel verder dan die van Obama, maar qua discriminatie is er geen verschil zou je zeggen. Die is er in beide gevallen niet, al hebben vooral moslim passagiers er last van.
De vraag die men zich nu in de VS en in Europa stellen moet is of het nog wel zin heeft om terrorisme te bestrijden als rechters blijven ingrijpen wanneer men bij die bestrijding moslims als de belangrijkste doelgroep ziet. Vooral als steeds opnieuw blijkt dat de mensen die gearresteerd en veroordeeld worden in de praktijk iedere keer moslims blijken te zijn.

Advertisements

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, Amerika. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s