Kolonialisme.

Het kolonialisme had tot nadeel dat mensen in de koloniën geen baas meer waren in eigen huis en daar als tweederangs burgers werden behandeld. Het had tot voordeel dat hun een zekere mate van moderne beschaving werd bijgebracht en dat ze de beschikking kregen over een infrastructuur waarop later, na de zelfstandigheid, kon worden voortgebouwd. Maar niet alle oude koloniën hebben van die erfenis gebruik gemaakt. Een door de Europeanen westers opgeleide inheemse bestuurselite heeft in Afrika vrijwel overal plaats moeten maken voor meer traditionele leiders. Iets dergelijks lijkt nu ook in de Arabische landen te gebeuren.
Martin Janssen schreef over het bestuurlijke en culturele verval in het Arabische Midden Oosten nog voor de voetbalrellen in Port Said plaats hadden gevonden, die eigenlijk het eerste begin vormden van wat later de Arabische Lente werd genoemd. Het verschijnsel geweld, dat ook op andere plekken in de wereld voorkomt, leidt juist in Arabische landen meteen tot een massacre, tenzij een overmachtige politie dat voorkomt.
Hoe bizar lijkt achteraf het optimisme van een paar jaar geleden toen een werkloze zichzelf in brand stak in Tunis en daarmee de Arabische lente in gang zette. De democratie waarmee men toen hier in het westen zo happy was, heeft in Egypte tot een verkiezingsoverwinning van de islamisten geleid. In Libië hebben de opstandelingen met Engelse en Franse militaire steun de overwinning behaald op Chadaffi om daarna zelf te gaan martelen, Chadaffi te lynchen en de nieuwe mensenrechten direct weer bij het oud vuil neer te zetten. In Syrië heeft het aantal doden in de burgeroorlog de drie honderd duizend overschreden en het aantal vluchtelingen de zeven miljoen.
De democraten die zo geprezen werden in onze media zijn dezelfde mensen die later al dat geweld veroorzaakten. Het is duidelijk dat het ze ook aan het begin van de Lente niet om de vrijheid ging van anderen, zoals bleek toen in Egypte de Kopten kerken in brand gestoken werden toen de politie het even te druk had met het onderdrukken van de rellen.
De aanwezigheid van de westerse landen in de koloniale tijd heeft in de Arabische landen een nieuw begin van beschaving gebracht. De Engelsen en de Fransen hebben er een seculiere elite opgeleid die met behulp van olie-inkomsten een begin van welvaart tot stand gebracht heeft. Die beschaving en die welvaart zie je nu voor je ogen in elkaar vallen. Alle oude vetes leven weer op, tussen Sjiieten en Soennieten, tussen Koerden en hun buren, tussen Alawieten en Druzen tegen de Soennieten en omgekeerd en natuurlijk van alle moslims tegen het handvol christenen en joden dat in het Midden Oosten is achter gebleven.
In Europa reageren we eigenlijk bij iedere gelegenheid precies verkeerd. De enigen die lijken te begrijpen hoe het zit, zijn de Israëli’s. Onze regering was ongeveer de enige in Europa die niet alle maatregelen veroordeelde die Israël nam voor haar veiligheid. Maar ook bij ons komen er steeds meer katholieken als Van Agt, en progressieven als Moorman, die vinden dat de zelfverdediging van Israël als een schending moet worden gezien van het internationale recht en dat men daar zijn veiligheid dient op te offeren voor een imaginaire vrede. Voor de interne vrede in Nederland tussen autochtonen en allochtonen is men bereid de oude vriendschap met Israël op te offeren. Dat is niet alleen slecht maar ook dom.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geweld, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.