Griekse corruptie.

De komst van de Messiah en de opstanding van de doden is een leerstuk uit de Torah. Men spreekt er over als over een hereniging van de rechtvaardigen en de zondaar, voor wie geen vergeving mogelijk is, wordt er van uitgesloten. Dat heet karait of afsnijding, uitsluiting uit de gemeenschap.
Van een hemel, zoals de christenen die beschrijven is in de Torah eigenlijk geen sprake, behalve dan dat men God als buiten de aarde situeert, net als de engelen, zijn boodschappers.
Het rijk dat komen gaat, waarvan ook in de geloofsbelijdenis van Nicea nog sprake is, is een koninkrijk hier op aarde dat door de teruggekeerde Jezus na het laatste oordeel gesticht zal worden in zijn rol van Messiah.
Het is overigens erg onwaarschijnlijk dat Jezus als jood ooit de geloofsbelijdenis zou hebben onderschreven die door Constantijn de Grote is doorgedrukt in Nicea, om eenheid te brengen onder de christelijke gelovigen. Het is niet denkbaar dat Jezus ooit beweerd zou hebben dat hij de eniggeboren zoon zou zijn van God de Vader. Alle mensen die zijn gezuiverde joodse geloof zouden aanvaarden zouden kinderen van God kunnen worden, heeft hij gezegd. Maar zich zelf noemde hij steeds de mensenzoon. De Godheid van Jezus en diens dubbele natuur als God en mens, het zelfstandige bestaan van de Geest Gods, naast de Godheid zelf, de drie-eenheid van God die men er aan toegevoegd heeft om toch de idee van die ene God te kunnen handhaven, het zijn allemaal Griekse insluipsels die in een joods context als die van Jezus van Nazareth niet goed denkbaar zijn.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof, geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s