Doe er eens wat aan!

Ik zag een foto in de krant van een beeldschone zwarte vrouw die zich volgens het onderschrift beklaagde dat mensen zoals zij slecht behandeld werden omdat ze zwart zijn. Ik kon me dat wat haar zelf betreft moeilijk voorstellen, maar wat me wel opviel was iets in haar houding waardoor ik gezien zou hebben dat ze zwart was, zelfs als ze wit geweest was bij wijze van spreken.
De verschillen tussen zwart en blank zijn niet tot de huidskleur beperkt. Er bestaat ook zoiets als een zwarte stem, een zwarte lach, zwarte gebaren een zwarte manier om met elkaar om gaan. En als je dan zwart zegt bedoel je eigenlijk Bantoe, want een Ethiopiër is wel zwart maar heel anders dan een Bantoe en een Hottentot en een Pygmee is weer heel iemand anders.
In de Verenigde Staten is zwart niet alleen een fysiek verschil, het is ook cultureel. Een deel van de zwarte bevolking is geïntegreerd en in de Amerikaanse samenleving opgegaan. Dat deel is blank geworden als het ware. Maar een ander deel woont in de getto’s van de grote steden en blijft zwart. Dat deel is gewelddadig, steelt, maakt zijn opleidingen niet af en beklaagt zich over discriminatie als ze voor hun misdrijven worden gearresteerd of als de politie zich gewapenderhand verdedigt tegen hun geweld.
In Europa heeft de progressieve pers dan de gewoonte partij te trekken voor de zwarten maar in negen van de tien gevallen heeft de politie gelijk.
Wanneer de Amerikanen een einde willen maken aan het politie geweld in hun land, maar toch de misdaad daar binnen de perken houden, dan zullen ze alsnog het plan van Lincoln tot uitvoering moeten brengen. Niet de zwarte bevolking naar Liberia brengen, daar is het nu te laat voor, maar ze wel een apart en eigen land geven. Een brede strook langs de grens met Mexico bijvoorbeeld. In dat land moeten ze dan maar hun eigen politie en hun eigen regering opzetten. Die zal dan wel heel anders uitpakken dan de Amerikaanse maar erger dan de getto’s kan eigenlijk niet, dus het lijkt me toch wel een goed plan.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in afrika, Amerika, europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s