Links in de politiek.

Socialisten zijn een gevaar voor Europa. Daar kwam de verkiezingsrede van Mark Rutte in Rotterdam, op een zaterdag in augustus van 1912, in het kort op neer. Spontaan ben ik dat wel met hem eens. Daarom heb ik ook op de VVD gestemd op 12 september en zie wat we gekregen hebben.
Martin Sommer, een van de meer conservatieve redacteuren van de Volkskrant, was het toen helemaal niet met de Rutte eens. Hij vond het niet juist dat Griekenland als voorbeeld werd genoemd van wat socialisme doet met een land, hij vond niet dat zijn partijgenoten de welvaart afbraken en dat de gelijkheid die zij verkondigen in de praktijk betekende dat iedereen er even arm van werd.
Wat dat laatste betreft moet er inderdaad in alle socialistische landen een uitzondering worden gemaakt voor de politieke elite. Niet alleen in Griekenland, ook in de voormalige Sovjet Unie, Noord Korea, Cuba en Bolivia gaat het de politieke leiders Poetin, Kim, Castro en Morales en hun naaste omgeving voor de wind.
De landen waar het ook de gewone mensen goed gaat, moet je toch zoeken in het westen, waar we wel socialistische partijen hebben, maar waar de samenlevingen een duidelijke vrije en ondernemende kern hebben behouden. Wij hebben hier wel de PvdA, GroenLinks en de SP en een enorme staart aan ambtenaren, uitkeringstrekkers, gesubsidieerde stichtinkjes, verenigingen en andere organisaties, maar de overhand krijgen ze hier niet. Zelfs socialisten zijn in westerse landen nog min of meer ondernemend maar een socialistische samenleving is dat nooit.
Ik vond dus dat de waarheid min of meer tussen Sommer en Rutte in ligt. Het socialisme is wel intrinsiek ondeugdelijk, maar in West Europa hebben we geen echte socialisten. Daarvoor moet je in Latijns Amerika zijn of op de Balkan.
Dat Breivik de socialisten in zijn land voor een groot gevaar hield, komt omdat hij in een droomwereld van eigen maaksel leeft. Een wereld waarin hij zich ongehinderd een beeld van zijn landgenoten kon vormen, dat maar heel in de verte met de werkelijkheid te maken had. De man is met andere woorden niet goed snik, niet alleen omdat hij meende dat zijn moordpartij geoorloofd was, of een zinnig doel kon dienen, maar ook omdat hij dacht dat hij zelf Noorwegen was en dat de grote meerderheid van de bevolking die het niet met hem eens was een gevaar voor zijn land betekende. Noorwegen is een verstandig land, waar ze in elk geval met hun bodemschatten heel wat beter omgaan dan Den Uijl c.s. bij ons hebben gedaan. Hier hebben we alles uitgegeven wat er uit Slochteren kwam, maar in Noorwegen is de opbrengst van olie en gas uit de Noordzee in een aparte pot gegaan voor de infrastructuur van het land.
Dat Rutte het zelf niet zo letterlijk meende blijkt niet alleen uit het kabinet dat hij vormde in 2012 maar ook uit zijn verleden, toen hij carrière gemaakt heeft onder Paars. Men ziet hem in linkse kring nog steeds als een van de hunnen, wat met Wilders helemaal niet het geval is. Toch is dat goed beschouwd wel vreemd, want het verkiezingsprogramma van Wilders was economisch bijna even links als dat van de SP en dat van de VVD was onvervalst rechts.

Er blijkt maar weer eens uit dat links en rechts tegenwoordig meer een kwestie van gevoel dan van ratio is. Als ik iemand links noem is dat omdat ik zijn programma waardeloos vind en als iemand Wilders rechts vind is dat omdat hij in die man niks ziet. Toch zouden we van dat soort terminologie af moeten, waarin woorden zo inhoudsloos zijn. Misschien is het nodig dat de partijen van de vorige eeuw eerst definitief dood en begraven zijn.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.