Liever geen CDA en ook geen PvdA.

Uit de Volkskrant van 22 februari 2014 blijkt dat niet Wilders maar het CDA het eerste kabinet Rutte heeft laten vallen. Verhagen had Wilders en Rutte een bezuiniging op Ontwikkelingshulp toegezegd die hij niet waar kon maken, omdat zijn staatssecretaris Knapen dreigde met aftreden. Knapen werd in zijn verzet gesteund door de andere bewindslieden van het CDA en dat betekende het einde van de onderhandelingen op het Catshuis en in het kabinet.
Een verrassende ontknoping met een vertraging van twee jaar. De Volkskrant gaf een wat gekleurd beeld van het gebeuren. Dat is begrijpelijk want het is nu eenmaal een progressieve krant, maar het blijkt dat het niet Wilders, maar het CDA geweest is, dat de afspraken niet is nagekomen.
Helemaal verrassend was dat natuurlijk niet. Integriteit is nooit de sterke kant van het CDA geweest. Het eerste paarse kabinet van Kok kwam niet in tot stand vanwege een behoefte aan secularisatie bij de niet kerkelijke partijen maar in de eerste plaats omdat men eindelijk wel eens een kabinet wilde waar men elkaar vertrouwen kon, ook al werkte men vanuit politieke verschillende beginselen.
Dat is waarschijnlijk ook de reden dat we nu in Rutte II weer een paars kabinet hebben, terwijl het toch vast staat dat veel mensen VVD gestemd hebben omdat ze perse geen PvdA wilden en omgekeerd veel PvdA stemmers vooral wilden voorkomen dat er een rechtse regering kwam. Die kiezers voelen zich in hun hemd gezet, maar dat is iets wat men in Den Haag niet schijnt te beseffen of het is iets dat men daar niet belangrijk vindt.
In Den Haag blijkt steeds opnieuw dat men zich weinig van kiezers aantrekt. Men lijkt daar überhaupt niet erg geïnteresseerd te zijn in wat er in het land gebeurt. Den Haag is een wereld op zich en in die wereld is het CDA niet zo populair.
Sinds Rutte I is het CDA als je het goed bekijkt als politieke beweging uitgespeeld. De partij is gesplitst in een linker en een rechter vleugel die elkaar de tent uit vechten. Ofschoon Van Haersma Buma me persoonlijk wel een fatsoenlijk mens lijkt te zijn is zijn partij de vleesgeworden onbetrouwbaarheid.
Ook in oude bastillons als Limburg en Oost Brabant vervaagt de betekenis van het CDA en wordt zij vervangen door VVD en PVV die elkaar daar tegenwoordig de meerderheid betwisten.
In Roermond was het niet de VVD of de PVV maar de nieuwe partij van de Roermondse politicus Van Rey die de verkiezingen ging winnen.
De Roermondse bevolking is slecht te spreken over het politieke getinte strafproces dat Van Rey werd aangedaan en waar geen enkele voortgang in schijnt te zitten. Hij wordt verdacht van corruptie maar het enige wat tot nu toe naar buiten is gekomen is dat er een tip aan het OM is gegeven door de belastingdienst en dat Van Rey met zijn partijgenoot, de e.t. burgemeester van Meersen, getelefoneerd heeft over diens sollicitatie als burgemeester van Roermond.
Van Rey die heel netjes aftrad als wethouder van Roermond en lid van de Eerste Kamer, toen bekend werd dat het OM een proces tegen hem voorbereidde gelooft het intussen wel en keerde per de volgende verkiezingen terug in de politiek. Het grootste deel van de Roermondse VVD volgde hem en keerde zich af van de landelijke partij. Een interessante ontwikkeling, waar men zich in Den Haag beter wel mee bezig kan houden, want die ontevredenheid lijkt niet tot Roermond beperkt te blijven.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.