Tragische Job.

Bij Nieuwsuur waren minister Bussemaker en twee Arabisch-Nederlandse vrouwen te gast. Onderwerp was de vraag of het geweld van Arabische mannen, zoals zich dat op oudejaarsnacht in Keulen had afgespeeld, wel of niet met hun cultuur te maken had. Dat onderwerp is op zich wel interessant omdat zich daarbij een van de idolen van Francis Bacon voordoet: politieke correctheid. Mensen zeggen niet wat ze denken omdat wat ze willen zeggen aan een taboe raakt. In dit geval de inferioriteit van de ene cultuur t.o.v. de andere. Het aardige bij deze discussie was dat de twee Arabische vrouwen dat zelf in de gaten hadden en helder formuleerden wat voor hen het probleem was. Veel beter dan minister Bussemaker dat deed in elk geval.
Dat is trouwens een opvallend aspect van geïntegreerde Arabieren in ons land: met de gemiddelde intelligentie van die mensen is niets mis, integendeel : uit het Midden Oosten komen intelligente en levendige mensen. Jammer genoeg merk je dat meestal pas als ze zich los hebben weten te maken uit hun cultuur. Vrouwen met hun Midden Oosten tenues worden door hun kleding gemaltraiteerd, alleen omdat de mannen onvoldoende worden opgevoed om met hun vingers af te blijven van een vrouw die er aardig uitziet. En zulke dingen zijn niet alleen tot kleding en uiterlijk beperkt. De inferieure positie van vrouwen werkt door in alle aspecten van het openbare leven.
Het is geen toeval dat Arabische vrouwen, als ze de kans krijgen, met zoveel meer enthousiasme en succes integreren dan mannen.
Het probleem dat wij hebben met de integratie van mensen uit het Midden Oosten ligt net zo veel bij ons als bij hen. Wij hebben de neiging alles en iedereen door een individualistische bril te bekijken. Als we persoonlijk goede ervaringen hebben met Arabische en Turkse mensen om ons heen dan zeggen we al vlug: zie je wel, er is niets mis met die cultuur. Maar als je goed luisterde naar wat die twee Arabische vrouwen te zeggen hadden, dan begrijp je dat je als individu niet tegen de cultuur op kunt waar je deel van uitmaakt. Je past je gedrag aan je omgeving aan of ondergaat de consequenties. In gewelddadige culturen als die van het Midden Oosten kunnen die consequenties heel onaangenaam zijn.
In Europa reageren veel Arabieren door niet te integreren maar zich op te sluiten in aparte wijken en zich niet met autochtonen in te laten. Wij faciliteren dat door ons uitkeringen systeem, door huisvesting te verschaffen in aparte wijken waardoor ook aparte scholen en andere levensbenodigdheden op wijkniveau kunnen worden georganiseerd en door toe te staan dat autochtone bewoners met zachte of hardere dwang uit die wijken verdwijnen. Zodoende verdwijnt de noodzaak tot integratie en daarmee de kans op acceptatie door de autochtonen en de werkgelegenheid en daardoor stromen de gevangenissen vol.
Wat we hadden moeten doen is imams geen verblijfsvergunning geven, geen moskeeën laten bouwen en woonvergunningen aan moslims te geven op de manier waarop de burgemeester van Rotterdam Thomassen dat indertijd voorstelde: niet meer dan een paar per huizenblok. We hebben hier te maken met een Europees probleem en we hadden op Europees niveaus de regelgeving aan horen te passen om dat mogelijk te maken.
Dat is falend beleid geweest van onze overheid waar hier in Amsterdam de naam van Job Cohen voor altijd verbonden zal blijven: het aanrichten van rampen met de beste bedoelingen: een tragische Job!

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.