Niet alle mensen zijn gelijk.

Een redacteur van Propria Cures en twee buitenlanders, een Marokkaan en een Iraniër met de prachtige naam Peyman Jafari, onder leiding van een Indische Nederlander, die verslaggever was bij ATV, discussieerden over de aanslagen van 11 september en de drie minuten stilte voor Afghanistan.
De UVA had geweigerd daar medewerking aan te geven en dat was volgens Jafari en de Marokkaan een politiek standpunt. In hun ogen een heel verwerpelijk politiek standpunt. Hieruit bleek dat in Nederland aan Amerikaanse levens op september 11th een hogere waarde werd gehecht dan aan Afghaanse levens op andere dagen.
De Voorzitter van de raad van bestuur had juist in de drie minuten stilte een politieke daad gezien en dat standpunt werd verdedigd door de redacteur van Propria Cures. ATV was het daar mee eens en begreep ook de opwinding van de allochtonen niet erg.

De uitzending was leuk om naar te kijken. Vier studentikoze mensen, met intelligente argumenten, opgewonden en ook wel wat geërgerd door de tegenstand, maar met voldoende wellevendheid om de ander aan het woord te laten komen. Ik vond de debaters zelf eigenlijk interessanter dan hun standpunten.

De PC man had een stelling die mij wel boeide maar waar de anderen niet op in wilden gaan: je hoort als je iets te melden hebt, zei hij, je argumenten te publiceren en een debat uit te lokken in plaats van de straat op te gaan en aanhang te vinden voor een standpunt dat wel gesteund maar niet begrepen wordt. De Marokkaanse Nederlander vond dat het een het ander niet uitsloot en dat hij bovendien juist heel goede argumenten had.

Wat ook interessant was waren de argumenten die niet aan de orde kwamen. Het feit bijvoorbeeld dat de twee debaters uit het islamitische kamp argumenten gebruikten die ontleend waren aan een Westerse ethiek die in Afghanistan helemaal niet geldt. Alle levens vonden ze evenveel waard en met name zijn ze allemaal drie minuten stilte waard.
De opmerking dat de oorlog in Afghanistan rechtvaardig en noodzakelijk was, terwijl dat voor de aanslag van 11 September niet gold, die werd niet gemaakt. Ook kwam niet aan de orde dat de Palestijnen net zo misdadig zijn als Bin Laden en de acties van de Israël net zo gerechtvaardigd als die van de Amerikanen. Niet alle mensen zijn gelijk. Criminelen eigenlijk per definitie niet.
Toch zweefden dit soort ideeën wel boven het debat en dat maakte het spannend.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, geloof, Verre Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s