Voor en na de oorlog.

Twee linkse voormannen in de naoorlogse tijd zijn voor en in de oorlog behoorlijk rechts en ook fout geweest. We hebben het dan over de AR voorman Aantjes en de PvdA’er Den Uijl.
Aantjes is lid geweest van de SS en Den Uijl ging vóór de oorlog in nazi Duitsland wonen en studeren. Hij is er in de oorlog door een verstandige echtgenote van afgehouden zich verder met de vijand te encanailleren. Hij was bovendien geen grote held en wilde niet het risico lopen naar het Oostfront te worden gestuurd.
U denkt dat waren uitzonderingen die twee, maar dat was niet zo. Er zijn in de oorlog veel meer landverraders dan verzetsmensen geweest en zoals J.A.A. van Doorn heeft uitgezocht, nationaal socialisten waren wel degelijk een soort socialisten en veel nazi’s waren voor de Hitlertijd socialisten en communisten geweest.
Mijn vader zat in het verzet in Midden Limburg, maar dat was geen erg gewelddadig verzet. Wat hij en zijn groep deden was in hoofdzaak vluchtelingen uit Duitsland over de rivier zien te krijgen, een tijdlang onderdak bezorgen bij boeren en dan door België heen loodsen richting Zwitserland of Spanje. Verder verzamelden ze inlichtingen en gaven die door naar Engeland.
Mijn vader had van voor de oorlog nog een Duitse zakenvriend die later in de oorlog in de villa tegenover ons zat, bij de Ortskommandatur. Die officier gaf hem inlichtingen en ook tips als er razzia’s op komst waren, zodat ze zich tijdig uit de voeten konden maken.
In feite was die man een grote held, die enorme risico’s nam. Na de oorlog vluchtte hij uit de DDR en kwam toen bij ons thuis even op verhaal. Een verre buurman, die zelf, de oorlog door, zich stil gehouden had als een muis, merkte dat er een Duitser bij ons logeerde en gaf dat aan bij de Prinses Irene Brigade. Dat kwam mijn moeder tegen toen ze een pensioen ging aanvragen bij de Stichting ‘40-’45. Daar werd haar gevraagd of ze tijdens de oorlog had gecollaboreerd met de Duitser die ze nu onderdak had gegeven. Gelukkig hadden een paar leden van de verzetsgroep van mijn vader het overleefd en waren er genoeg getuigen. Maar zulke dingen gebeurden er dus na de oorlog.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, oorlog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s