De zaak Zorreguieta.

Liesbeth Zegveld en Arnold Karskens wilden opnieuw aangifte doen tegen de vader van onze koningin. Bij een eerder gelegenheid had de Officier van Justitie er niet aan gewild en hadden de klagers nagelaten aan het Hof te vragen om hem daartoe te dwingen. Waarschijnlijk om goede redenen. Een zaak tegen Zorreguieta lijkt me flinterdun en heeft eigenlijk wel iets van de zaak van Milieudefensie en haar Nigeriaanse aanhang tegen de Shell. Zoiets van: proberen kan altijd en baat het niet het schaadt ook niet. De proceskosten worden betaald uit de giften die mensen over hebben voor het milieu en milieudefensie heeft over dat geld de beschikking.
Dat het niet zou schaden is natuurlijk niet waar. Schaden doet het wel. Om er precies mee te komen op het moment dat besloten werd dat Willem Alexander en Maxima op Koninginnedag zouden worden ingehuldigd, mag gerust boosaardig genoemd worden.
Ik zou een paar redenen willen noemen waarom deze actie achterwege had moeten blijven.
In de eerste plaats is Nederland niet de plek om een dergelijke procedure te voeren, om redenen die ik in mijn artikel over Shell Nigeria uiteen gezet heb. Het argument dat men het in Argentinië te druk heeft met andere zaken snijdt geen hout. De afweging van de relatieve ernst van de verdenkingen tegen mensen uit het Videla regime is nu precies iets wat in Argentinië plaats hoort te vinden en niet in Nederland.
Bij Pauw en Witteman riep Henk Krol, de leider van de Ouderenpartij, ongerust dat Maxima hier buiten moest blijven, maar natuurlijk bleef Maxima hier niet buiten. Om deze zaak nu aan de orde stellen, dat kon niet anders worden geïnterpreteerd dan als een actie beschadiging koningshuis.
Dat Zorreguieta ooit een delictsomschrijving heeft vervuld waarop hij strafrechtelijk veroordeeld zou kunnen worden lijkt nogal onwaarschijnlijk. Duidelijk is wel dat hij onderdeel heeft uitgemaakt van een regime dat net zo misdadig was als de terroristen die het bestreed. We hebben sinds het verdwijnen van het regime Videla uit het oog verloren dat de militaire coup waarmee hij aan de macht kwam niet uit de lucht is komen vallen. De civiele regering van Isabel Peron die hij opzij zette werd ondermijnd door een Tupamaros-achtige beweging, de Montoneros. Die zorgde er voor dat niemand die in overheidsdienst werkte zijn leven nog zeker was. De meest gruwelijke incidenten vonden plaats zoals die waarbij een stiefvader door zijn fanatieke stiefdochter uit ideologische motieven werden vermoord. Er ontstond een communistische opstand op het platte land, waar tegen president Peron onvoldoende krachtig optrad.
De Argentijnse samenleving was in een heilloze geweldspiraal terecht gekomen waartegen wel moest worden opgetreden. De methoden die Videla daarbij gebruikte zijn niet te verdedigen, maar dat hij tegen de Montoneros optrad was noodzakelijk en dat mensen als Zorreguieta een ingrijpen ondersteunden was begrijpelijk.
Dat Zorreguieta van de moordpartijen niets wist en niets wilde weten, zoals veel Nederlanders in de tweede wereld oorlog niet wilde weten van de moorden op de joden, dat lijkt me juist. Maar om te beoordelen in hoeverre hij nalatig is geweest en hoeveel afstand hij had moeten en kunnen nemen van het regime waar hij voor werkte, is een zaak die alleen in Argentinië kan worden beoordeeld. De Argentijnse regering en overheid is, wat wij zouden noemen, links liberaal. Dus de idee dat zij sympathiek zouden staan tegenover collaborateurs van het Videla regime is ver gezocht.
Zegveld en Karskens hebben zich in deze zaak vast gebeten en misschien ligt het op de weg van de officier van justitie om hun duidelijk te maken dat zij hier helemaal verkeerd bezig zijn. Het mensen bedreigen met loze strafrechtelijke vervolgingen is onrechtmatig.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht en criminologie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.