Werk en vluchtelingen.

Productieve banen hebben een multiplier effect, uitkeringen en improductieve banen niet. Een multiplier effect betekent dat zo’n baan niet de werkgelegenheid voor een ander wegkaapt, maar integendeel, dat die nieuwe banen schept.
Neem een advocatenkantoor waar een van de advocaten eigenlijk niets te doen heeft. Cliënten zien niets in hem, maar op zich doet hij wel keurig alles wat hem wordt opgedragen. Als een andere advocaat dan naast hem komt zitten, die wel problemen op kan lossen en cliënten aan kan trekken dan heb je een goede kans dat ook die eerste advocaat daar beter door gaat functioneren. Dat is iets wat ik voor mijn ogen heb zien gebeuren.
Als immigranten hier werk kunnen krijgen in productieve banen dan zou je moeten zeggen hoe meer hoe beter. Maar immigranten uit Arabië en Zwart Afrika krijgen niet zo vaak productieve banen, want daarvoor missen ze in het algemeen de opleiding en de discipline. De meesten komen hier ook helemaal niet voor een baan, maar voor een uitkering: ze komen naar de vleespotten van Egypte.
Daarom willen ze ook niet in de Balkan blijven of in het Zuiden van Europa, waar als regel meer werk voor ze zou zijn, als ongeschoolden. In het Noorden, daar zijn de uitkeringen en daar willen ze met zijn allen heen.
Duitsland kreeg er in het jaar van ‘wir schaffen das’ een miljoen, van wie de helft verwerkt kon worden in de asyl aanvraagprocedure en de andere helft nog niet. Dan hebben we het dus over de legale vluchtelingen.
De jaarlijkse toename lijkt geometrisch te zijn, d.w.z. met een vermenigvuldiging factor en niet met een vaste hoeveelheid.De idee van politiek geograaf Van Houtum, dat je de grenzen open moet stellen, want dat immigranten die weten dat ze altijd terug kunnen komen vast wel naar huis gaan als er tijdelijk even geen werk is, lijkt mij een waanidee. De immigranten komen niet voor werk ze komen voor onderhoud en bevrijding uit armoede en geweld. En laten we wel wezen, dat is begrijpelijk en voorspelbaar gedrag. U en ik zouden in meerderheid het zelfde doen als we in hun situatie verkeerden. De meesten van ons willen hier alleen werk omdat we niet zouden weten wat we anders met onze tijd zouden moeten doen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, Duitsland, geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.