Apoptose

Apoptose is het proces van geprogrammeerde celdood, wat weer een vorm is van selectie door eliminatie. Mutatie en selectie door eliminatie bepalen het ontstaan van nieuwe soorten en daarmee passen bestaande soorten zich aan veranderende omstandigheden aan.
Het belang van het weer verwijderen van iets wat zijn functie heeft gehad en niet meer nodig is kan niet worden overschat.
Voorbeelden zijn meestal belangrijker voor het verhelderen van een gedachte dan minutieuze definities. Zo’n voorbeeld is de rol van het RNA bij het ontstaan van het leven zoals wij het kennen.
Genen zijn eenheden erfelijke informatie. Zij vormen onderdeel van chromosomen, kurkentrekker-vormige moleculen deoxyribose nucleïne zuur, (DNA), die alle gegevens bevatten die nodig zijn voor het vervaardigen van nageslacht en voor het in stand houden van het leven van individuen. Het systeem is hetzelfde voor al het bekende leven op aarde.
Hoe zo’n fraai en ingewikkeld systeem kon ontstaan is niet duidelijk omdat het zo lijkt te zijn dat er zonder DNA geen leven mogelijk is. Dat lijkt zo maar dat is niet zo. Er is wel leven mogelijk zonder DNA, het is er ook geweest, maar dat leven kon niet concurreren met leven dat functioneert op basis van DNA en is om die reden weer verdwenen. De verdwenen soort is wel een noodzakelijke stap geweest om van levenloze materie te komen naar het soort leven dat nu nog bestaat.
DNA bevat recepten voor het maken van eiwitten. Die recepten worden afgelezen door een ander molecuul het ribonucleïnezuur dat RNA wordt genoemd of, omdat het boodschappen overbrengt, m(essage)RNA. mRNA schrijft het recept van het DNA over en brengt het uit de celkern naar een andere plaats in de cel naar een ribosoom, ook gemaakt van ribonucleïne zuur (rRNA), waar het wordt afgelezen door weer een ander RNA molecuul met de naam tRNA dat de instructies geeft voor het maken van het eiwit.
RNA is een onderdeel van het cel mechanisme waarmee de erfelijke informatie DNA in een individu wordt geëffectueerd voor het produceren van eiwitten. Verder heeft naar het schijnt geen functie.
Dat is tegenwoordig zo, maar dat is, naar men nu met stelligheid vermoedt, niet altijd zo geweest. Waarschijnlijk is RNA de eerste drager van levensinformatie geweest, die rechtstreeks voor het maken van eiwitten codeerde, maar is in de loop van de evolutie DNA ontstaan, dat een veel efficiëntere vorm van informatie opslag en verwerking mogelijk maakte en is het oude RNA in zijn primitievere vorm door de concurrentie van het DNA verdwenen. RNA komt nu alleen voor in een aantal aangepaste vormen, als onderdeel van het door het DNA beheerste proces van aanmaak van eiwitten.
Het belangrijke van dit voorbeeld is dat een onmisbaar onderdeel van een historisch proces, in dit geval het ontstaan van het leven zoals wij het kennen, verdwenen kan zijn, soms zonder dat er een spoor van terug te vinden is. Dat kan omdat het voor de bestaande vorm van leven niet meer van belang is. Het is mogelijk dat het, als een hulplijn in de meetkunde, weer worden uitgewist nadat het zijn functie heeft vervuld.
Een beeld wordt gehouwen uit de ruwe steen, door het verwijderen van alle materiaal dat niet nodig is voor de afbeelding die de beeldhouwer in zijn hoofd heeft. Op een vergelijkbare manier gaat het ook in de evolutie. Alles wat minder goed functioneert dan hetgeen waarmee het moet concurreren, verdwijnt zonder nageslacht, zodat uitsluitend overblijft wat relatief het beste functioneert. Het leven kan meer dan een beeldhouwer, het kan als het ware van steen klei maken en omgekeerd en is daar mee een stap vooruit, maar het verwijderen van het overbodige materiaal gebeurt op een zelfde manier.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in evolutie, wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.