Xandra Koster, echt onzin

Een lezer maakte mij attent op http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/28863_de_overheid_draagt_rijke_boeven_op_handen/
Daarin stond een artikel van Xandra Koster met een stuk tekst waar hij bezwaar tegen had. Dat luidde als volgt:
Mag ik daar dan tegenover zetten dat de Nederlandse staat jaarlijks 150 miljard euro aan rente, dividend en royalty’s verliest aan zogenaamde brievenbusmaatschappijen; door multinationals opgezette firma’s die geen ander doel hebben dan bedrijfswinsten zoveel mogelijk buiten bereik van de fiscus te houden. Ik noem: Coca-Cola, Starbucks, Nike, Apple en Microsoft. Stuk voor stuk gerenommeerde en bejubelde multinationals. 150 miljard! Ga daar eens wat aan doen.
De lezer die mij schreef is een bekende fiscalist die in zijn leven veel met dit soort vennootschappen te maken heeft gehad, dus hij weet waar hij het over heeft. Maar Xandra Koster weet dat kennelijk niet De bedrijfswinsten waar ze het over heeft worden helemaal niet in Nederland gecreëerd. Die winsten worden in de vorm van dividenden, interesten en royalty’s via Nederland geleid omdat ons land gunstige belastingverdragen heeft met een reeks van andere landen. De ‘brievenbusmaatschappijen’ voorkomen dat winsten op weg van de werk- naar de moedervennootschappen dubbel worden belast. Als die brievenbusmaatschappijen er niet waren zou over die winst helemaal geen belasting over betaald zijn in Nederland. Nu brengen ze Nederlandse vennootschaps- en dividendbelasting op, al is het naar verhouding weinig. Maar daar komen nog bij de belastingen en premies betaald door de dienstverleners die zich ermee bezig houden en door hun werknemers. Hierbij gaat het naar schatting om ten minste een aantal duizenden goedbetaalde personen. Het is niet voor niets dat Nederland op de rem trapt bij het aanscherpen van de internationale regels tegen dit soort vennootschappen. Onze belastingbetaler wordt er niet armer van, integendeel. Haar suggestie dat wij er 150 miljard euro per jaar bij zouden inschieten is echt klinkklare onzin.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, onzin, overheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.