Schending van internationaal recht.

Internationaal recht bestaat niet, dus dat kun je ook niet schenden. Wat mensen internationaal recht noemen zijn meestal besluiten van internationale organisaties waar niemand zich veel van aantrekt. Meestal hebben die ook geen enkel middel om naleving af te dwingen en om zoiets recht te noemen sticht alleen maar verwarring..
In de praktijk is wat we internationaal recht noemen het meerjarige beleid van westerse landen, waar zij zich zelf meestal fatsoenshalve wel aan houden, maar wat een vorm van wishful thinking is, voor zover het anderen betreft. Die naamgeving is minder onschuldig dan zij lijkt, want als westerse mogendheden hun beleid proberen door te zetten in landen waar heel andere normen en waarden heersen, komen daar regelmatig ongelukken van.
Zo is het IS probleem ontstaan omdat Amerika in Irak het soennitische leger heeft ontbonden en geprobeerd om in dat land een westerse democratische rechtsstaat te stichten. In Egypte kwamen na keurige algemene verkiezingen islamisten aan de macht, die prompt begonnen de oorspronkelijke bewoners van dat land, de Kopten, uit te moorden. In Syrië koos Amerika partij voor de soennieten en tegen de minderheden die daar voor hun overleven tegen de soennitische meerderheid aan het vechten zijn. Dat is allemaal gebeurd tijdens de presidentschappen van Bush en Obama, twee goedwillende mensen, maar die met elkaar meer onheil hebben aangericht dan waar Trump ooit toe in staat zal blijken.
Goede bedoelingen tellen nu eenmaal niet. Poetin heeft helemaal geen goede bedoelingen, maar is wel een heel stuk effectiever dan dat stel Amerikaanse idealisten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.