Een actiever vluchtelingen beleid.

Humanisme en individualisme zijn twee aspecten van de rationele beschaving die hier in Europa en aan de twee kusten van de Verenigde Staten[1] de plaats van het christendom heeft ingenomen.
Dat individualistische aspect van onze beschaving brengt mee dat we niet goed raad weten met immigranten die zich in Europa niet als individuen maar als bevolkingsgroepen vestigen. In Nederland zijn dat Marokkanen en Turken, in Frankrijk Algerijnen, in Engeland Pakistanen en West Indiërs, in Duitsland waren het vanouds Turken maar worden het steeds meer vluchtelingen uit Arabische oorlogsgebieden, Syrië, Jemen en Irak vooral.
Wat de Europese landen zouden moeten doen is oorlog en calamiteiten vluchtelingen[2] als individuen opnemen en voorkomen dat zij zich ergens als groep vestigen.
Dat is wat burgemeester Thomassen van Rotterdam en zijn College van B en W een generatie geleden geprobeerd hebben, door in het Rotterdamse huisvestingsbeleid het aantal vreemden per huizenblok te beperken. Maar dat mocht niet van Den Haag. Wetten en verdragen voorzagen niet in een huisvestingsbeleid waarin onderscheid werd gemaakt tussen autochtonen en allochtonen en daarmee was voor Den Haag de kous af.
Thomassen was niet de enige die voorzag wat het gevolg zou kunnen zijn. Meer mensen hebben toen gewaarschuwd dat de potentie voor immigratie uit Arabië en Afrika erg groot was en dat we er onverstandig aan deden die immigratie feitelijk te bevorderen door de vestiging hier van groepen mogelijk te maken.
Je zou verwacht hebben dat de wetgever in Den Haag in overleg met andere Europese landen, met soortgelijke problemen, de verdragen hadden gewijzigd en de wetten aangepast als die een goed beleid in de weg stonden. Maar dat werd als onethisch ervaren, waarom was mij toen en is mij nog steeds niet helemaal duidelijk.
De Syriërs die nu met honderd duizenden en misschien straks met miljoenen naar Europa komen zijn niet alleen slachtoffers, het zijn ook daders. Het is de Arabische samenleving die het geweld en de criminaliteit oplevert waar Europa nu al twee generaties lang grote last van heeft. Genetisch zijn Arabieren en Europeanen nauw verwant. Het verschil zit niet in onze genen maar in de twee culturen, de leefgewoonten.
De gewelddadigheid van de Arabische cultuur dateert niet van vandaag of gisteren. Lees de boeken die onze landgenoot Abraham Kuyper en de Franse politicus en literator Lamartine daarover geschreven hebben. Beiden hebben één of anderhalve eeuw geleden reizen gemaakt naar het Midden Oosten en er verslag van gedaan. Geweld, schrijven ze, is onlosmakelijk verbonden aan de Arabische wereld. Als mensen hier nu naar toe vluchten is dat niet in de laatste plaats om aan dat geweld en aan die cultuur te ontkomen. Hoe dom is het dan om de immigranten de gelegenheid te geven een cultuur mee te nemen, die ze eerst in het Midden Oosten zijn ontvlucht?
Intussen is het al crying over spilled milk. We hebben nu populaties van niet geassimileerde allochtonen en het enige wat we kunnen doen is de stroom die zich nu richting Europa beweegt afdammen en van richting laten veranderen. Dat kan niet met geweld en met prikkeldraad, omdat we dan het humanistische aspect van onze cultuur kwijt zouden raken. We moeten Arabieren en Afrikanen blijven helpen, maar we moeten dat doen door ze te leren zich zelf te helpen. Geen miljarden uit die contreien naar Europa, maar laten we een Europees soort beschaving opbouwen in een nu nog onbewoond deel van Noord Afrika. Dat zou een levensvatbaar alternatief kunnen zijn en een opdracht voor Europa die ethisch gesproken past bij ons verleden.

[1] Canada heeft geen eigen cultuur. De leefwijze in Canada is nauw verbonden met de VS. Vancouver is onderdeel van de Amerikaanse Westkust, Winnipeg is georiënteerd op Minneapolis in de Midwest. Alleen de streek tussen Toronto en Montreal heeft geen grote Amerikaanse stad in de buurt maar ook daar is het leven Amerikaans. Eigenlijk heeft alleen het Franstalige deel van Québec restanten van iets dat je speciaal en Canadees zou kunnen noemen en daar is dat nu aan het verdwijnen.
[2] Ik denk dat vluchteling een geschikt verzamelbegrip is. Of ze hier nu naar toe komen vanwege het geweld in het eigen land of vanwege de armoede, of alleen maar in het vooruitzicht van armoede, in wezen zijn het allemaal vluchtelingen

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in afrika, Amerika, europa, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.