Brussel is over de top.

Er zit een weeffout in de organisatie van de EU. Belangrijke besluiten worden daar genomen door de Raden van regeringsleiders en van ministers. Hun besluiten hebben de kracht van verdragen en de landen die ze vertegenwoordigen zijn er aan gebonden. Maar die ‘verdragen’ worden gesloten in nachtelijke sessies en onder zware druk van de omstandigheden. Als de regeringsleiders thuis komen moeten ze die besluiten verdedigen in hun parlementen en in die parlementen zitten politici die herkozen willen worden. Als die zo’n besluit wegstemmen of als de kiezers vervolgens de politici wegstemmen, wat gebeurt er dan?
Dat is het centrale probleem waar we nu mee zitten in Europa. Het systeem is niet democratisch. De EU is opgericht en aan allerlei nieuwe ontwikkelingen aangepast buiten de Europese burgers om. Als die de kans krijgen om er wat over te zeggen, zoals in de referenda van 2005 in Frankrijk en Nederland, dan zeggen ze luid en duidelijk non.
Dat kwam dan, zeiden de eurofielen, omdat het ze allemaal niet goed genoeg was uitgelegd. Daar kwam het natuurlijk helemaal niet door. Het kwam en komt omdat er weeffouten zitten in de organisatie van de Unie. Europese landen willen wel samenwerken, maar niet geregeerd worden vanuit Brussel, zo simpel is het eigenlijk.
De top van onze overheid en politiek wil om onbegrijpelijke redenen dat Nederland verdwijnt en plaats maakt voor een federaal en verenigd Europa. Maar de Nederlanders zelf willen dat helemaal niet. Die willen gewoon Nederland blijven en ook dat al die nieuwe gasten zich hier aanpassen, geen homo’s aftuigen en dat ze de tasjes van oude dames met rust laten in de tram.
Ik denk dat het de meeste van ons wel duidelijk is dat we beter ons zelf kunnen blijven in Europa als we samenwerken en elkaar helpen waar dat nodig is, maar dan met een efficiënte organisatie en zonder het mega apparaat in Brussel. Hoe sneller dat wordt afgebouwd hoe beter. Samenwerken waar dat nuttig of nodig is en geen nieuwe Europese bestuurslaag om de woelmuizen te beschermen of de Hedwigepolder onder water te zetten, waar werkelijk niemand behoefte aan heeft. Als er iets met de Hedwige polder geregeld moet, doe we dat wel met Vlaanderen.
We praten nu al tien jaar over een Europa met drie snelheden, maar vooruitgang van betekenis wordt op dat terrein niet meer geboekt. Men is bang dat de EU een dergelijke wijziging niet zou overleven. Die vrees is niet denkbeeldig. Maar het uiteenvallen van de EU zou minder erg zijn dan men zich in Brussel voorstelt. De bestaande organisatie is nog altijd gericht op een groei naar een federaal of confederaal Europa. Intussen staat wel vast dat dit er niet komen gaat. Als samenwerking orgaan is de bestaande EU slecht georganiseerd. Veel te bureaucratisch en te weinig wendbaar. Samenwerking kan veel beter per probleemgebied worden geregeld. Dan is het ook gemakkelijker om te beslissen wie wel mee doet en wie niet. Het centrale apparaat in Brussel is vooral een blok aan het been.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s