Rechtsstatelijkheid.

Rechtsstatelijkheid vind ik een lelijk woord, om daarmee te beginnen. Daar zou iemand iets anders voor horen te verzinnen. Wikipedia heeft er de volgende associaties bij: constitutie en legaliteitsbeginsel; een voorafgaande rechtsregel; scheiding der machten; onafhankelijke rechtspraak en grondrechten.
Ik zou de rechtsstaat simpel definiëren als een land waar ook de overheid zich aan rechtsregels onderwerpt, waardoor willekeur bij machthebbers wordt tegengegaan.
Rechtsstaat en democratie gaan vaak, maar niet noodzakelijk en dus ook niet altijd samen. Het Duitsland van Bismarck en Wilhelm II was een rechtsstaat maar geen democratie. Het Engeland van Wilhelm ’s oma, Koningin Victoria, was allebei. Democratie is de geestesgesteldheid in een land waardoor men elkaar wat gunt. Er wordt geregeerd met goedkeuring van de meerderheid maar op een manier dat ook minderheden zich op hun gemak kunnen voelen. Het is duidelijk dat een rechtsstaat als regel aan de democratie in een land vooraf gaat en dat die twee vervolgens samen gaan, maar het blijft nuttig om het onderscheid te maken.
In Buitenhof discussieerden gisteren Bastiaan Rijpkema ( Friezen zeggen Riepkema) van de Universiteit Leiden, Sarah de Lange van de UvA en Willem Schinkel van de Erasmus Universiteit. Het onderwerp was de ruk naar rechts die Nederland zou hebben gemaakt.
Ik vond het een interessante en intellectueel sterke discussie, tussen drie verwante zielen. Sarah de Lange was naar mijn mening de meest evenwichtige van de drie. Haar betoog over de verschuiving in de begrippen links en rechts van economisch naar cultureel vond ik interessant en ter zake.
Men vond dat een verrechtsing al zo ‘n 25 jaar aan de gang was en daar ben ik het wel mee eens. Baudet werd door Schinkel als een soort Wilders+ gekwalificeerd, als een racist en een hater van immigranten. Daar ben ik het niet mee eens. Er zijn in Nederland nog steeds klasse verschillen, vond men, maar nu niet meer gebaseerd op verschillen in inkomen maar op culturele onderscheiden. Wat die onderscheiden precies waren werd niet erg uitgewerkt maar ze bleven niet beperkt tot de verschillen tussen allochtonen en autochtonen.
Rijpkema vindt ons nationalistisch geworden i.p.v. kosmopolitisch. Hij vindt ons te veel naar binnen gericht. Dat was zo in de verkiezingstijd, maar als ik door de jaren heen mijn twee kranten lees en naar het nieuws op de TV kijk, dan zijn er toch maar weinig landen waar men meer op het buitenland is gericht dan in Nederland.
De vijf stellingen van Brussel die Juncker ons had voorgehouden, werden in de aanloop naar de verkiezingen door iedereen genegeerd. Rijpkema betreurde dat en was bang voor een referendum waar men straks mee zou kunnen komen en waar Brussel schade door zou leiden. Wie tegen de manier is waarop de EU nu is georganiseerd, is niet noodzakelijk ook tegen Europese samenwerking. Er is van alles mis met het Brussel van de 28, maar dat een land als Nederland niet met de buitenwereld zou samenwerken is volkomen onmogelijk. Dan zouden hier geen zeventien miljoen mensen overleven.
Links heeft in Nederland de schuld gekregen voor het multiculturalisme en erkent die verantwoordelijkheid nu ook. De kaalslag bij de PvdA hangt daarmee samen. Daar was ik het weer helemaal mee eens. Exit de PvdA. Nu nog het CDA.
Volgens De Lange was men vroeger op integratie met behoud van identiteit gericht. Maar nu weigert men langer te erkennen dat verschillen ons kunnen binden (Schinkel). Op de manier waarop verschillen ons zouden kunnen binden werd niet verder ingegaan, maar ik neem aan dat ermee gedoeld werd op kosmopolitisme als een positieve instelling.
Buitenlanders waren opgelucht dat ultrarechts niet gewonnen heeft. In Nederland leek het wel alsof iedereen gewonnen had, vonden de drie, behalve dan de PvdA.
Rijpkema vond dat Wilders de rechtsstaat aantast. CDA en VVD geven steun aan de ideeën van Wilders en nemen zijn uitspraken over. Rechts wint meer doordat de partijen naar rechts opschuiven dan doordat er meer stemmen op van oorsprong rechtse partijen worden uitgebracht.
De PvdA was er trots op dat Aboutaleb krachtdadig was opgetreden tegen Turkse ministers terwijl hij daarmee toch de vrijheid van meningsuiting schond.
Tot zover in het kort het debat. Het werd gevoerd vanuit een links perspectief, begrijpelijk, want universitaire docenten zijn nu eenmaal links.
Ik ben dat niet en was het daarom, zoals ik al zei, op een flink aantal punten niet met de drie debaters eens. Dat Wilders de rechtsstaat aan zou tasten is aantoonbaar niet waar. Wilders is een keurige democraat en houdt zich aan de parlementaire spelregels. Dat zijn opvattingen bij een progressieve elite niet populair zijn is niet zijn fout. Hij is strafrechtelijk veroordeeld, omdat hij aan zijn aanhang de vraag stelde of die meer of minder Marokkanen in het land wilde, nadat hij als Kamerlid jarenlang gepleit heeft voor een vermindering van de immigratie en gewaarschuwd heeft tegen de islam als een gevaarlijke ideologie. Daar hoef je het niet mee eens te zijn om toch in te kunnen zien dat een Kamerlid zoiets zeggen mag en dat het zeker geen onzin is. De moslimsamenleving in al haar varianten vertoont een grote onverdraagzaamheid voor etnische verschillen van iedere aard. Soennieten voor Sjiieten en Alawieten, moslims tegen christenen maar ook tegen de Druzen. Er zijn problemen tussen Turken en Arabieren en Turken en Koerden en omgekeerd. Al die verschillen leiden regelmatig tot geweld.
Persoonlijk vind ik dat het in Nederland nog wel mee valt maar ik zou als ik rechter was beslist Wilders het recht niet hebben ontnomen om zich over moslim geweld in krachtige bewoordingen te uiten. Ik vind eerder dat die Haagse rechters de trias politica hebben geschonden door Wilders te veroordelen, overigens maar een klein beetje, d.w.z. zonder het opleggen van straf.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, politiek, staatsrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.