Politiek correcte prietpraat.

Sinds Lou de Jong weg is bij het NIOD heb ik niet zo veel meer op met de publicaties van dat instituut.
Vier jaar geleden stond er een nogal hysterisch stuk van een Mevrouw Gans in de Volkskrant, waarbij ter aanbeveling vermeld stond dat zij als buitengewoon hoogleraar bij het NIOD werkzaam was. Haar onderwerp was het antisemitisme of het omgekeerde daarvan, iets wat zij filosemitisme noemde. Verder ook de rol die daarin door Geert Wilders wordt gespeeld. Wilders identificeerde zich in haar visie alleen met het meest rechtse deel van de Israëlische samenleving. Wilders’ betrekkingen met het Vlaams Belang en het Front National wijzen erop dat hij zich in het milieu van antisemieten thuis voelt terwijl, ook omgekeerd, antisemieten tot zijn aanhang behoren.
Wat een filosemiet is weet ik niet precies en mevrouw Gans geloof ik ook niet. Er zijn sinds de tweede wereldoorlog nogal wat mensen die een hekel hebben aan antisemitisme en misschien bedoelt ze dat. Maar dat past dan weer niet bij haar twijfel of Wilders toch niet een soort antisemiet is. Misschien ziet ze filosemitisme als een blinde voorkeur voor Israël, een soort partij trekken misschien bij het conflict tussen Joden en Arabieren in het Midden Oosten. Wilders’ schijnbare sympathie voor Israël ziet ze als een politieke move ter ondersteuning van een antimoslim beweging, die zich maar in weinig onderscheidt van het oude antisemitisme. Kortom voor een historica is er hier sprake van weinig feiten en veel veronderstellingen en een volkomen gebrek aan een consistente redenering.
De feiten zijn dat antisemitisme endemisch was in het West Europa van voor de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen in Duitsland, maar ook in landen als Frankrijk, Engeland of Nederland. Door de schok van de Holocaust is dat antisemitisme eerst in de taboesfeer geraakt en later bij de jongere generaties verdwenen. Men treft het nu alleen nog aan bij een aantal folkloristische neonazi groeperingen. En bij de moslims natuurlijk.
In Afghanistan meent men nog steeds dat het jonge meisje, dat men daar heeft proberen te vermoorden gedood moet worden omdat ze het geweld in de moslimwereld heeft afgekeurd en gelijkberechtiging vroeg voor vrouwen. Waarschijnlijk ook omdat haar daarvoor in het westen lof is toegezwaaid. Wij hebben hier de indruk dat de islam gewelddadig is en vinden ondersteuning voor die opvatting bij de gebeurtenissen in de Arabische Lente, in Libië en Egypte en nu door de burgeroorlogen in Syrië en Jemen. En eerder zagen we het bij de oorlogen in Irak en Afghanistan, de aanslagen in New York, Madrid en Londen, de vervolging van andersdenkenden op andere plaatsen in de wereld en niet te vergeten als gevolg van de criminaliteit van moslims in Nederland.
Uit ieder onderzoek blijkt dat in de publieke opinie die opvatting breed gedeeld wordt. Maar in kringen die leiding willen geven aan de publieke opinie in dit land vindt men dit soort pauschal oordelen over een godsdienst en haar aanhang ongewenst. Dat is een normatief oordeel dat haaks staat op de feitelijke constatering dat waar moslims leven geweld nooit ver weg is. De moslimcultuur is gewelddadiger dan de westerse en die cultuur moeten we dus als het even kan hier dus niet hebben. Dat is wat Wilders zegt en dat mag hij zeggen. Dat is geen belediging van een bevolkingsgroep en geen aanzetten tot haat. Het Amsterdamse Hof heeft het OM opdracht gegeven Wilders te vervolgen en het heeft nul op het rekest gekregen. Wilders werd vrijgesproken. Sindsdien mag de opvatting van Mevrouw Gans als politiek correcte prietpraat worden aangemerkt.

[1] Op 8/8/13

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, onzin, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.