Het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Behalve dat hij een stuk intelligenter is dan zijn voorganger, leek Obama wel erg veel op George W. Bush, vind ik. Het waren als president van de VS geen van beiden erg flinke of vastberaden politici, maar ze zijn aardig, integer en ‘geneigd tot het goede’. Bush misschien omdat hij onderweg ergens streng gelovig is geworden en Obama waarschijnlijk omdat hij zo is opgevoed door zijn grootouders.
Dat Obama zich heeft laten verleiden in te grijpen in de Libische burgeroorlog vind ik verder nog steeds onbegrijpelijk. Het is onwaarschijnlijk dat het totaal aantal burgerdoden daardoor lager heeft uitgepakt dan zonder inmenging het geval zou zijn geweest en wie van de twee partijen daar ook won het had weinig verschil gemaakt. Democratie komt er toch niet in Libië.
Verder lijkt het me tegenwoordig duidelijker dan ooit dat we Turkije niet in de EU moeten hebben en liever ook niet meer in de NATO. Niet omdat ze tegen interventie waren in Libië. Dat was Duitsland ook en daarin hadden ze gelijk. Maar Turkije deelt onze normen en waarden niet meer, sinds de seculiere krachten het daar af hebben moeten leggen tegen de islamisten. Het is jammer voor de volgelingen van Moestafa Kemal Ataturk. De Turkenvader heeft zo zijn best gedaan om Turkije op het goede pad te krijgen, maar de imams hebben per slot aan het langste end getrokken. We laten nu oude vrienden in Turkije in de steek als we ons als NATO van ze afkeren en dat is jammer. Maar het leger heeft dat per saldo aan zich zelf te wijten. Ze hadden het met Erdogan nooit zo ver mogen laten komen dat hij de erfenis van Ataturk in de prullenbak kon gooien .
Nu zaten ze daar wel met een merkwaardig dilemma. De EU had via haar halfjaarlijkse voorzitter Nederland een rapporteur naar Turkije gestuurd om te zien of het land rijp was voor lidmaatschap. Die rapporteur was Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen in Leiden. Hij rapporteerde aan de WRR en die weer aan de regering in Den Haag en die weer aan Brussel, dat het goed ging met Turkije en dat de partij van Erdogan moest worden gezien als een Turkse variant van het CDA. Maar hij rapporteerde ook dat de positie van de militairen wat dat betreft nog een twijfelpunt vormde. Pas als vast stond dat die de kazernes niet meer uit zouden komen om een burgerregering onder curatele te stellen, kon Turkije, naar zijn smaak, in de EU.
Het ISSG is, zoals U misschien weet , de organisatie in Nederland waar zich de oude anarchisten, communisten, vluchtelingen van marxistische huize uit de hele wereld en andere crackpots verzamelen om naar vermogen het functioneren van de NATO en andere kapitalistische organisaties te saboteren. Dat lijkt in dit geval gelukt te zijn. Erik-Jan Zürcher werd na het uitbrengen van zijn rapport als beloning directeur van het instituut en hij kreeg de hoogste civiele onderscheiding van Turkije. Erdogan voelde zich sterk genoeg om een stel generaals in het gevang te stoppen en de president van Israël te schofferen tijdens een conferentie van wereldleiders in Davos.
Het gaat sindsdien niet goed meer in de relatie tussen Turkije en de westerse wereld en de rol die Nederland daarin gespeeld heeft was geen beste, zoals Zürcher, wat tot zijn eer gezegd dient te worden, later ook heeft toegegeven.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis. Bookmark de permalink .

3 reacties op Het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis.

 1. Guus Bierman zegt:

  Integer Obama ? Hij schroomde niet om Angela Merkel haar mobile telefoon af te tappen en dat is maar een van het zogenaamde integer zijn .Hij had en heeft de Islam hoog in zijn vaandel staan en dat komt door zijn groot ouders en de tweede man van zijn moeder vandaar dat hij instemde met de oorlog tegen Libië om de Arabische lente te helpen [lees de moslim lente ] .
  Ik heb totaal geen hoge dunk van Obama waarschijnlijk de slechtste president ooit in de US !

 2. Jan Govaert zegt:

  Obama is een ideologische nachtmerrie gebleken.Een krypto-communist en muslim in disguise.
  De retorische kracht waarvan hij zich dikwijls bediende bleek in werkelijkheid geen inhoud te hebben. Resultaat een totaal verdeeld Amerika iets dat we kunnen missen als de pest.

 3. akasdorp zegt:

  Obama is veel te vroeg president geworden. Hij was te onervaren en had nog geen eigen politiek apparaat. Hij moest het doen met mensen van het echtpaar Clinton, die hem niet in alle opzichten goed gezind waren. En die tweedeling in de samenleving, die je niet alleen in Amerika ziet overigens, kun je moeilijk aan Obama verwijten. Maar het blijft jammer dat zijn presidentschap geen groter succes is geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.