Heinrich Himmler.

Heinrich Himmler ’s broer heeft een kleindochter die een biografie van haar oudoom heeft geschreven, verstandig en met de nodige afstand. Himmler komt er een stuk menselijker uit dan het beeld wat we van hem hebben. Zijn vader en dus de overgrootvader van de schrijfster weer niet, vond ik. De vader van Heinrich Himmler was rector aan een gymnasium en komt uit het verhaal van zijn achterkleindochter naar voren als een onaangename man, maar hij was waarschijnlijk vooral een kind van zijn tijd. Hij was gewoon erg Duits. Dat is het nichtje zelf ook wel, maar die heeft het geluk te leven in een tijd dat Duitsland menselijker is dan in het verleden.

Over menselijk gesproken, zou Hitler behalve van Wagner ook van Schubert gehouden hebben? Als dat zo zou zijn geweest zou U dan anders over Schubert zijn gaan denken? Ook niet een klein beetje?

Er is geen land in Europa dat zo veranderd is door die twee wereldoorlogen als Duitsland. Dat nationalisme was geen uitvinding van Hitler, dat was er al in de tijd van Bismarck en nog eerder. Het bracht mee dat Duitsland zich afzonderde van de rest van de wereld, waar het eigenlijk wat op neer keek. Dat is intussen niet meer zo.

Duitsland heeft zich aangesloten bij het humanistisch progressieve leefklimaat dat vóór de oorlog al heerste in de Angelsaksische wereld en nu de algemeen erkende wereldbeschaving is. Dat houdt in dat men open staat voor alles wat op ons af komt uit de rest van de wereld en dat we niet alleen alle mensen voor gelijk en gelijkwaardig houden, maar ook hun landen en culturen.
Als ze iets doen in Duitsland dan zijn het nooit halve maatregelen, dan gebeurt het grondig. Ook de dienstbaarheid aan de rest van de wereld is daar nu groter dan ergens anders en het is niet voor niets dat Angela Merkel alle immigranten welkom heeft geheten onder het uitspreken van de gedenkwaardige woorden “wir schaffen das”. Maar als die vader van Himmler dezelfde woorden had uitgesproken was daar wel heel iets anders mee bedoeld..

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.