Gevaarlijke intellectuelen.

Anet Bleich betoogde op 21/3/11 in de Volkskrant dat de democratisering in de Arabische landen Israël in gevaar ging brengen tenzij het land accepteerde dat het terug moet naar de grenzen van vóór 1967 in ruil voor een duurzame vrede. Zij suggereerde dat dit het standpunt was van de Nederlandse afdeling van JCall, een soort beschaafde uitvoering van Een Nieuw Joods Geluid.
Het is hoe dan ook een nogal opmerkelijk geluid want in ruil voor een duurzame vrede is Israël eigenlijk altijd al bereid geweest zich terug te trekken achter de grenzen van 1967. Bij een duurzame vrede vallen buren elkaar niet aan. Wie niet bang hoeft te zijn voor aanvallen van de buren heeft geen verdedigbare grenzen nodig. Het probleem is steeds geweest dat tussen de bestaande situatie en een duurzame vrede een langjarig proces ligt. Al die jaren moet Israël wel verdedigbare grenzen houden. Israël zal op die grenzen insisteren tot het zover is dat zij de buren voldoende vertrouwt om de vrede duurzaam te achten. De buren van hun kant zijn niet bereid om op die voorwaarde van Israël een duurzame vrede te sluiten. Wie een enquête houdt onder de Arabische bevolking krijgt te horen dat een grote meerderheid zelfs helemaal geen vrede wil met Israël, duurzaam of niet.
Dat is in een nutshell het probleem dat Anet Bleich meent te hebben opgelost. Nu is de situatie niet zo dringend als zij suggereert, want van een democratisering in de Arabische landen is voorlopig alleen sprake in de beleving van links-liberale bewegingen in de VS en West Europa. Die controleren de media en daarom lijkt het alsof we er allemaal zo over denken. Maar de idee van Bleich dat de tegenstanders van Chadaffi veel democratischer zouden zijn dan de oude heerser zelf overtuigt mij en veel andere rechtse mensen niet. We schrikken eerder als we naar de bloeddorstige kreten luisteren die er geuit worden door de opstandelingen terwijl andere mensen bezig zijn voor hen de kastanjes uit het vuur te halen.
Wat te verwachten was is intussen al werkelijkheid geworden. Obama had per saldo toch geen zin in gewapende actie in Libië. Hij heeft zich alleen over de streep laten trekken door zijn minister van buitenlandse zaken en haar progressieve achterban. Nu de actie eenmaal begonnen is trekt de Arabische Liga zich terug en mopperen ook Rusland en China dat dit niet de bedoeling was geweest. Als er straks weer te veel doden zijn gevallen is dat dus de schuld van Amerika, dat bij de hele actie geen enkel belang had. Het rechtse deel van de Obama regering, inclusief de president zelf, voorzag wat er zou gebeuren maar heeft uiteindelijk de links-radicale achterban haar zin gegeven.
De Israëlische regering houdt zich zo rustig mogelijk en terecht. Die heeft bij het gebeuren helemaal niets te winnen. De verhoging van de instabiliteit in de Arabische landen maakt de kansen op een langer voortduren van de wapenstilstand niet groter en dat is voorlopig het enige echte belang dat Israël heeft in de regio.
Anet Bleich heeft, denk ik, het beste voor met Israël en met de mensen in de Arabische landen. Ze weet bovendien haar standpunt in fraai Nederlands te verwoorden. Maar wie een goed geheugen heeft herinnert zich dat zij en andere links-liberalen de Nederlandse politiek indertijd onder druk gezet hebben om troepen te sturen naar Srbrenica. En ook dat de politiek onder leiding van Kok toen voor die druk bezweken is ondanks het advies van de eigen militairen om het niet te doen. Ook met de mensen in de moslimenclave en met de Nederlandse soldaten had Anet Bleich het beste voor. Dat heeft alleen niet erg geholpen. Israël kon alleen maar worden aangeraden zich van de actiegroep van Bleich en Bram de Swaan zo weinig mogelijk aan te trekken en dat hebben ze gelukkig ook niet gedaan.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten, onzin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.