Schuld aan de koloniën.

Hoe groter de groep mensen waarbinnen een arbeidsverdeling plaats kan vinden, hoe gespecialiseerder de verdeling kan zijn en hoe groter de welvaart. Die stelling van Adam Smith is juist, op voorwaarde dat er binnen de groep voldoende ondernemende capaciteit en knowhow aanwezig is en dat zij bestaat uit mensen die bereid zijn samen te werken op een gedisciplineerde manier.
De bestaande welvaart in de wereld is een gevolg van het feit dat er op globale schaal wordt samengewerkt volgens de efficiency normen van de westerse wereld, die in veel opzichten dezelfde zijn als die in de Oost-Aziatische culturen. Wie zich niet aan de westerse normen aanpast valt buiten de samenwerking en de welvaart. Taiwan en Zuid Korea zijn zonder grondstoffen van enige betekenis rijk geworden in periode dat Arabië en Nigeria ondanks al hun olie-inkomsten arm gebleven zijn.
In de negentiende eeuw bestond onder economen de notie dat welvaart in hoofdzaak afhankelijk was van de aanwezigheid van grondstoffen en energie en het negentiende-eeuwse kolonialisme was daar mede een gevolg van. Hoewel in de economie die gedachte al lang weer is los gelaten leeft zij voort onder progressieve politici en bij door die politiek geïnspireerde schrijvers, vooral in de derde wereld.
De overtuiging bestaat dat de welvaart in het westen een gevolg is van de plundering van de koloniën, alsof welvaart iets is dat meegenomen kan worden als schatten in de ruimen van schepen. Ze vinden ook dat het hoog tijd wordt dat de buit wordt teruggebracht. En dat Zwarte Piet wordt afgeschaft.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in afrika, geschiedenis, Zuid Amerika. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.