Hoe verder na de Kamerverkiezingen.

Het vormen van een nieuwe regering na Tweede Kamer verkiezingen volgt een vast stramien. Een vertegenwoordiger van de grootste partij krijgt een informatieopdracht. Soms meteen al een opdracht tot formatie, als alles duidelijk ligt. De partijprogramma’s worden vergeleken, de wederzijdse bezwaren naast elkaar gelegd en dan wordt er gepuzzeld.
Nederland kan alleen met coalities worden geregeerd. De betrokken partijen moeten altijd over bezwaren heenstappen en dus delen van hun programma inleveren. Pas als het helemaal niet anders lukken wil, komt er een zakenkabinet. Dat vertegenwoordigt dan geen partijen, maar de ploeg moet niettemin in staat zijn om te regeren met steun van de kamer.
Wanneer binnen dit bestaande kader geen nieuwe regering mogelijk blijkt dan moet het kader worden aangepast. Dat was met het kabinet Rutte I eigenlijk al het geval. De VVD had geen zin in regeren zonder de PVV en in een linkse coalitie. Nederland was in 2012 in meerderheid rechts. Die stemmen zouden de volgende keer naar de PVV zijn gegaan als het beleid van Rutte onvoldoende herkenbaar zou worden voor zijn kiezers.
De PVV had campagne gevoerd onder het motto het roer moet om, het moet allemaal anders. Het CDA had onder Balkenende met de PvdA drie jaar lang de hitte van de dag gedragen en uiteindelijk niet geoogst met het beleid dat zo door de PVV was aangevallen. PvdA en VVD hebben een achterban in de samenleving die perse niet met elkaar wil, zoals bij de laatste verkiezingen wel gebleken is. Men vond Rutte II een rechts kabinet en de kiezers hebben de PvdA afgestraft. Zij begrepen domweg niet wat er gebeurde. Maar wat moest je?
Een stabiele regering is alleen mogelijk als heel uiteenlopende partijen het eens kunnen worden over één of meer grote problemen in de samenleving, waar iedereen last van heeft.
Dan hebben we het over een gebrekkig functioneren van de overheid. Kijk in België hoe slecht de oude federatie daar functioneert en vergelijk dat met de nieuwe Vlaamse overheid en U begrijpt wat ik bedoel. De Nederlandse overheid is verouderd en aan vernieuwing toe. Daar zouden de partijen het Kamerbreed over eens moeten kunnen worden.
Een regering die niets anders op haar programma heeft staan dan die veranderingen en ieder jaar een begroting, zou de tijd kunnen overbruggen die nodig is om de kiezers hun mind op te laten maken over een nieuwe inrichting van de politiek.
In plaats daarvan hebben de PvdA en de VVD in Rutte II een coalitie gevormd waar de achterban van beide partijen nul begrip voor had. Omdat de PvdA zo veel meer verloor hebben de mensen er geen oog voor dat ook de VVD nog 8 zetels is kwijtgeraakt, iets wat de hele vorige eeuw[1] als een enorm verlies gold. En ook het verschijnsel dat een belachelijke partij[2] als GroenLinks met een kwajongen aan het hoofd nog zoveel stemmen krijgt moet mensen aan het denken zetten. We zijn aan iets nieuws toe dat is duidelijk.

{1] Sinds 1945 zijn maar bij 5 verkiezingen grotere verliezen geleden, waaronder een keer 9 zetels door de VVD

 

[2] GroenLinks wil een radicale vergroening van de economie. Nederland stopt resoluut met fossiele brandstoffen. De gaskraan gaat dicht, de kerncentrale in Borssele sluit de deuren, evenals de kolencentrales. Schaliegas en steenkoolgas gaan in de ban, evenals de bio-industrie. Een speciale minister voor Klimaat en Duurzame Economie gaat deze operatie leiden. De vergroening mag ten koste gaan van de economie. Die mag best krimpen; etc.etc..

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, politiek, staatsrecht, toekomst. Bookmark de permalink .

2 reacties op Hoe verder na de Kamerverkiezingen.

  1. Jan Govaert zegt:

    Verkiezingsfraude? Voor wat het waard is.

    Nederland: voorgevulde stemkliko’s, stembiljetten op, geopende stembussen, stemmen in partijbureau van de Turkse MHP, stemmen in moskeeën onder Turkse vlaggen, massaal overtreden van de regels bij stemmen met volmacht, sommigen allochtonen kwamen met stapels volmachten aanzetten, stemmen werden geronseld door allochtonen in moskeeen, slordige tellingen, bewust niet naleven van de regels bij tellingen (stemmen tellen terwijl er bier gedronken werd; in 1 bureau werd er op een scherm porno afgespeeld), stemmen in het buitenland voor een deel onmogelijk door nalatigheid gemeente Den Haag, (77.000 stemmers zijn hierdoor gedupeerd), sommige stembureaus bleven na sluitingstijd open, sommige steden waren in ultra korte tijd klaar met tellen na het sluiten van de stembureaus, bij verschillende steden waren er nog lokalen open terwijl de uitslag al werd doorgegeven, stembiljetten op de PVV zijn in een vuilcontainer gevonden, stembussen werden tussendoor geopend en geleegd terwijl ze vervangen zouden moeten worden, te weinig stembiljetten voorhanden (bij de kieswet verboden)
    Chaos troef dus. In bovenstaande korte opsomming staan feiten vermeld waarmee de Kieswet is geschonden en de verkiezingen ongeldig zouden moeten worden verklaard.

  2. akasdorp zegt:

    Eerst bewijs verzamelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.