Exit PvdA.

Een partij die bij een verkiezing 29 zetels verliest, ik geloof niet dat dit eerder is voorgekomen. Het lijkt logisch dat de top van de PvdA opstapt en dat er goed over wordt nagedacht hoe nu verder. De meeste mensen kijken alleen naar de regering en de Tweede Kamer als ze het over een politieke partij hebben, maar de hele overheid is doortrokken met partijleden. De partij is de basis van iemand carrière die zich afwisselend in de politiek, het bestuur en de ambtenarij afspeelt. De PvdA heeft meer topbanen in het Nederlandse openbare leven dan de andere politieke partijen en misschien zelfs wel meer dan alle andere bij elkaar. Voor al die mensen is nu de steun in de rug die de partij altijd voor ze geweest is weggevallen en dat verklaart misschien de woede en ongerustheid daar over de performance van de leiding.
Spekman, de voorzitter is helemaal het haasje. Iedereen vindt dat hij uit zich zelf had moeten aftreden, maar hij vindt dat hij zich eerst hoort te verantwoorden als voorzitter en daar zit ook wel wat in, vind ik. Asscher, de vicepremier, zal nu wel vinden dat hij een weinig geschikt moment heeft gekozen om het stokje over te nemen van Diederik Samsom. Dan is er nog de opvolger van Samsom als fractievoorzitter, Attje (spreek uit Atsje) Kuiken uit Breda, maar die, zoals je aan haar naam kunt horen, eigenlijk uit Groningen afkomstig is. Een wat kleurloze politica maar een met een persoonlijke achterban, die haar niet snel in de steek zal laten. Als er een van de politieke leiders in de PvdA het gaat overleven is zij dat waarschijnlijk.
29 zetels verliezen, dat kan eigenlijk niet. In een klap van een grote partij een minipartijtje worden, terwijl je coalitiegenoot praktisch ongeschonden de grootste blijft, dat is een drama.
Toch kun je niet zeggen dat speciaal de PvdA het slecht gedaan heeft in het demissionaire kabinet. Dat hele kabinet heeft het trouwens, ook in vergelijk met buitenlandse regeringen, goed gedaan en je kunt niet zeggen dat het een beleid was dat erg op gespannen voet stond met de uitgangspunten en idealen van de PvdA. Er moet dus een andere reden zijn voor deze massale ontevredenheid van de kiezers. Die kiezers hebben natuurlijk voor een deel alleen maar op de PvdA gestemd omdat ze perse de VVD niet wilden, maar dat geldt omgekeerd ook. Toch vind je daar geen vergelijkbaar ressentiment.
Ik heb nog nooit op de PvdA gestemd en eerlijk gezegd heb ik geen idee wat de werkelijk reden zou kunnen zijn voor het verdwijnen van de PvdA kiezer. De meest voor de hand liggende is dat er niemand meer is die in het socialisme geloofd als een vorm van maatschappelijke organisatie. Maar dat is dan toch al een paar decennia het geval en GroenLinks heeft daar duidelijk minder last van. Ik denk dat de politieke tweestrijd tussen Asscher en Samsom de partij geen goed gedaan heeft, maar die gebeurde , in elk geval naar buiten toe, zonder dat daar haat en nijd aan te pas kwam. Kortom ik weet het niet, maar ik treur er ook niet erg om. Ze zoeken het maar uit daar in het Westerpark.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek, overheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.