Lindeboom.

Een aangetrouwd nichtje van me gaat werken op het Prof. Dr. G.A. Lindeboom Instituut in Kampen. Zij is – uiteraard zou je zeggen –gereformeerd maar haar man, de neef van mijn vrouw, is van huis uit rooms katholiek. Zoiets kan tegenwoordig en dat is mooi. Toen mijn katholieke vader met mijn protestantse moeder trouwde in de dertiger jaren stuitte dat bij beide families op grote weerstand. Toen dachten de twee christelijke richtingen nog over elkaar als christenen en mohammedanen tegenwoordig. Ik ben in het gelukkige bezit van neven en nichten die dominee zijn pastoor en voel me tegen die achtergrond een geïntegreerde Nederlander avant la lettre. Ik ben nog steeds in godsdienst geïnteresseerd, maar dan vooral in godsdienst als sociaal fenomeen. Heel erg protestants was de medisch ethicus Lindeboom, van wie ik hier een verkorte levensbeschrijving geef. Een langere kunt U vinden op het internet onder http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn4/lindebo.
Gerrit Arie Lindeboom, internist en publicist is geboren in Bolnes (Z.H.) op 4-1-1905. Lindeboom was het vierde kind uit een predikanten gezin van elf kinderen. Na de lagere school in Gorinchem en Amsterdam zat hij van 1916 tot 1920 op het gereformeerd gymnasium in Amsterdam en daarna nog eens van 1920 tot 1922 op het gymnasium in Kampen. Hij woonde daar bij zijn opa Lucas Lindeboom, die er hoogleraar was aan de Theologische School. Na het gymnasium studeerde hij medicijnen in Amsterdam, waar hij op 20 maart 1929 artsexamen deed.
Toen volgde een dubbele specialisatie, een in de röntgenologie bij J. van Ebbenhorst Tengbergen, afgesloten door een promotie op 28 mei 1930 met het proefschrift Encephalografie.
Tegelijk studeerde hij interne geneeskunde, bij I. Snapper. Hij was werkzaam in het Juliana Ziekenhuis in Apeldoorn, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam en bij het Tuberculose-Sanatorium te Bilthoven. Hij vestigde zich in 1933 als internist-röntgenoloog in Amsterdam. In april 1944, stichtte hij zijn privé kliniek in Amsterdam, de Pieter van Foreestkliniek die hij later aan de stad Amsterdam heeft verkocht.[1]
In 1974 richtte hij de Stichting Ethica Medica op, waaruit het in 1986 in Ede gevestigde Prof. Dr. G.A. Lindeboom Instituut is voortgekomen.
Dat eindigde met ruzie en met het bekende Lindeboom-arrest van de Hoge Raad dat U vinden kunt in de Nederlandse Jurisprudentie 1970 , nr. 154[1].

[1] Niet te verwarren met het arrest Lindenbaum Cohen van 31-01-1919, NJ 1919, 161.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof, zo maar wat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s