De twee regeringspartijen en de verkiezingen.

In de definitie van Wikipedia is populisme een politieke systeem dat zich verzet tegen de onderdrukking van de bevolking door een elite en dat streeft het naar een samenleving waar het volk de macht heeft in de staat. Persoonlijk zou ik meer de nadruk leggen op een afkeer die bij het volk leeft tegen het gevoerde beleid van de overheid. In Amerika en hier in Nederland was dat het beleid waardoor een ongeremde immigratie mogelijk werd gemaakt die de identiteit van het land in gevaar leek te brengen. Datzelfde gevoel leeft bij de bevolking van veel andere Europese landen en vandaar die verhoogde belangstelling voor het verloop van onze verkiezingen.
Aan die verkiezingen deden twee partijen mee die je populistisch kunt noemen, de PVV van Geert Wilders en GroenLinks van Jesse Klaver. De PVV is de koploper van de middenpartijen en GroenLinks hoort tot de kleintjes. Populisme slaat dus niet erg aan in Nederland. Voor zover Nederland representatief is voor West Europa kunnen ze in Frankrijk, Italië en Duitsland, waar later in het jaar verkiezingen worden gehouden dus gerust zijn.
Maar bij verkiezingen spelen nog andere factoren een rol dan het in het verleden gevoerde beleid. De persoonlijke populariteit van politieke leiders bijvoorbeeld. In Italië lijkt niemand erg populair maar in Frankrijk is Marine Le Pen dat bij de gewone mensen zeker wel en in Duitsland is Angela Merkel populair bij praktisch iedereen. Rutte doet het bij ons persoonlijk ook goed, vooral nu hij vlak voor de verkiezingen liet zien dat hij ook hard kan optreden als dat nodig is. Hij bleek geen watje te zijn, zoals sommigen dachten en dat heeft hem beslist vier of vijf zetels extra opgeleverd.
Maar het succes van zijn kabinet bij het herstel van de economie heeft de belangrijkste rol gespeeld, vooral omdat het gevoerde beleid algemeen als een VVD beleid werd gezien en niet als iets waar de PvdA voor verantwoordelijk was. Helemaal terecht was dat natuurlijk niet en de vreselijke nederlaag van die partij was in dat opzicht onverdiend. Onverdiend voor de PvdA ministers als Asscher, Dijsselbloem en Bussemaker. Minder onverdiend voor de partij zelf. Iemand zei gisteravond dat de PvdA op de helling moet en grondig verbouwd. Dat lijkt mij een juiste observatie. Het socialisme is verleden tijd. Ook de sociaal democratische variant ervan. De PvdA in zijn tegenwoordige vorm is negentiende eeuw en zal zich een nieuwe rol moeten aanmeten die beter past bij de een en twintigste.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s