Chaotische verkiezingen.

Het Nederlandse systeem van verkiezingen deugt niet erg. We hebben een veel te lage kiesdrempel. In de vorige eeuw hadden we eigenlijk altijd twee grote partijen; daarnaast nog een middelgrote partij en een paar kleintjes. Maar nu is van die grote er een praktisch helemaal verdwenen en de ander een middelgrote geworden. Dat zijn de PvdA en het CDA. De VVD is nu de grootste maar niet met kop en schouders. Het kan ook nog steeds de PVV zijn, die de meeste stemmen krijgt en als het heel raar loopt zijn er nog drie of vier andere kandidaten om de grootste te worden.
Sommigen vinden dat leuk en spannend en op zo’n verkiezingsdag is het dat misschien ook wel. Maar om het land te regeren deugt zo ’n systeem voor geen meter. Wat we nodig hebben is in de eerste plaats een flinke kiesdrempel. 6 of 8% van de stemmen, zou ik denken. Maar wat ook een verbetering zou kunnen zijn is oom aan iedereen drie stemmen te geven. Twee positieve en een negatieve. En wanneer als gevolg van teveel negatieve stemmen een partij onder de nullijn zou zakken zou die ontbonden horen te worden. Dat zou de volksinvloed vergroten en ons misschien afhelpen van een partij waarvan nog nooit iemand mij heeft kunnen uitleggen waar die eigenlijk voor dient. Ik denk dan aan D’66. Die partij is niet links en niet rechts niet individualistisch en niet collectief, niet modern en niet ouderwets. Het is van alles wat en je kunt er alle kanten of geen kant mee op. Kijk eens wat ze allemaal willen
1.Onderwijs als motor van groei en kansengelijkheid.
2. Schone groei, nieuwe welvaart.
3. Meer werk – bereikbaar voor iedereen.
4. Een samenleving bloeit door innovatie, ruimte en mobiliteit. Aanpakken van de échte tweedeling. We omarmen diversiteit. Over de grens kijken: denk en handel internationaal. Verder kijken dan morgen: toekomstvast. Innoveren en experimenteren
5. Zorg: voorkomen is beter dan genezen.
6. Zelfbeschikking en keuzevrijheid.
7. Vol vertrouwen in de wereld.
8. Sterke en moderne democratische rechtsstaat. Overheidsfinanciën: investeren en moderniseren.
Dat is allemaal zorgvuldig zo uitgezocht dat ze met iedereen kunnen regeren straks en niemand op de tenen staan. Mooie woorden, maar als die partij er niet zou zijn, zou niemand ze missen. Ze komen letterlijk met niets dat je ook niet bij anderen kunt vinden.
Het klinkt dus vooral goed, maar ik zal die punten even met U doornemen.
Onderwijs als motor voor de groei, oké. Maar motor van de kansengelijkheid? Onderwijs vergroot eerder de verschillen dan dat het egaliseert. Niet dat dit erg is, overigens, maar daar maak je je niet populair mee. Vandaar motor van de kansengelijkheid
Schone groei en nieuwe welvaart. Wil D’66 de Hoogovens in IJmuiden sluiten of ons alleen nog in elektrische auto’s laten rijden? Groei alleen nog in de dienstensector? Die chipmachine fabriek in Veldhoven sluiten of naar het buitenland verplaatsen?
Het nieuwe werk bereikbaar voor iedereen? Dat is toch onzin? Het probleem met het nieuwe werk is juist dat het alleen bereikbaar is voor hoog opgeleiden. Er moeten dus nieuwe banen komen voor lager opgeleiden en waarschijnlijk brengt dat mee dat de minimumlonen en de uitkeringen omlaag moeten. Anders stijgt de werkloosheid met sprongen in de komende jaren. Hoor je daar D’66 over? Nee dus.
Aanpakken van de echte tweedeling. Wat is dat? Welke tweedeling bedoelen ze hier? Allochtonen en autochtonen? Hoog en laag opgeleiden? Toekomstvast, wat is dat? Nieuwe banen die niet na korte tijd weer verdwijnen of innovatieve bedrijven die de concurrentie op de wereldmarkt aan kunnen?
D’66 meent dat de zorg er in de toekomst niet langer zal zijn om te genezen, maar om ziektes te voorkomen. Een mooie gedachte maar denk er even over door. Het is echt onzin.
Zelfbeschikking en keuzevrijheid hangt nauw samen met het niveau van je opleiding. Als je de basisschool niet afmaakt en de taal niet spreekt dan valt er niet veel te kiezen en ben je afhankelijk van overheidszorg voor je bestaan.
Vol vertrouwen in de wereld staan. Dat kun je weer alleen als je keuze vrijheid hebt en een behoorlijke opleiding. Dit is dus gewoon een herhaling van zetten.
Wat is een sterke en moderne democratische rechtsstaat? Volgens mij een waar de kiezer een partij met dergelijke onzin in zijn programma zijn congé kan geven

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.