Amerika in het Midden Oosten.

Irak is een vat vol etnische problemen. De soennieten vormen er een minderheid, onder meer omdat de Koerden zich als een aparte etniciteit gedragen en niet als mede soennieten. Onder Saddam Hoessein waren de soennieten de dominante groepering en dat is niet meer zo. Sjiieten vormen de meerderheid, ze hebben de macht gekregen van de Amerikanen en hebben uit het verleden nog het een en ander met de soennieten te verrekenen.
De Amerikanen en Britten hebben met steun van onze premier Balkenende gemeend de beschaving naar Irak te brengen door Saddam af te zetten en gevangen te nemen, waarna die door zijn landgenoten kon worden opgehangen. Het Saddam regime is ontmanteld maar de Irakese samenleving is dezelfde gebleven: onderling verdeeld, vol haat en nijd en niet in staat om vreedzaam met elkaar te leven.
Koeweit, dat in de eerste Golfoorlog door de Amerikanen is gered van een verovering en bezetting door Saddam is nu een van de financiers en aanstichters van het geweld in Syrië. Alles wat de westerse mogendheden in het Midden Oosten doen pakt verkeerd uit.
De laatste grote mislukking was het afbreken van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Minister Kerry heeft de handdoek in de ring gegooid en ook deze afgang heeft de zelfde achtergrond als die in Irak, Syrië, Egypte en Koeweit.
In Amerika begrijpen ze het Midden Oosten niet, evenmin trouwens als Oost Europa, waar ze totaal verkeerd reageerden op de revoluties in de Oekraïne en het optreden van Poetin.
Wanneer je je als buitenstaander mengt in de politiek van een vreemde regio, waar je de culturele taal niet spreekt en verstaat, dan sta je bij voortduring op het verkeerde been. De VS gebruiken hun eigen normen en waarden om te reageren op het gedrag van Arabieren en Russen en dat is als golf spelen met een hockey stick. Je krijgt de bal niet in de hole, je verspeelt je invloed en je geld en aan het einde sta je met lege handen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

2 reacties op Amerika in het Midden Oosten.

  1. Guus Bierman zegt:

    Antoon ik denk dat je een fout maakt . De Soenieten en net zoals in Syrie vormen de meerderheid en de minderheid van Sadam Hoessein hield de Soenieten in bedwang en het zelfde is in Syrie aan de gang alleen daar is Assad nog de baas met hulp ven Rusland en Iran . Niet voor niets is het Soedische koningshuis[soenieten] als de dood dat Iran invloed krijgt in Syrië en daarom steunt Saoedie ISIS om de invloed van Iran in de regio tegen te houden . En met dit alles snapte Amerika onder Obama /hilary Clinton en Kery niets van het midden Oosten en had je de zielepoot John Mcahn er nog bij die nog wapens gaf aan ISIS !
    Of Trump het wel begrijpt time will tell en ik hoop het van ganse harte !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.