Afrika blijft achter.

Toen de mensen zestig duizend jaar geleden uit Afrika naar Europa kwamen, hadden ze nog een donkere huidskleur. De blanke huid is in Europa ontstaan, in het hoge Noorden. Door de geringe hoeveelheid zonlicht in Scandinavië waren blanke mensen daar in het voordeel.
Tegenwoordig wordt het ontstaan van de blanke mens gedateerd op ongeveer acht duizend jaar geleden. Je zou misschien denken dat een zo korte periode van zelfstandig bestaan geen erg grote veranderingen kan hebben opgeleverd en het is zeker zo dat het verschil in genen tussen de diverse mensenrassen zo klein is dat je biologisch gesproken eigenlijk helemaal niet over verschillende rassen spreken kunt. Maar ook kleine genetische verschillen kunnen wel eens grote gevolgen hebben. Niet dat daar bij de meeste mensen sprake van lijkt te zijn. Alleen de oudste mensensoorten die al bestonden voor de grote trek uit Afrika van zestigduizend jaar geleden, vertonen onderling flinke verschillen en ook verschillen met de mensen uit de rest van de wereld.
Een van de meest opmerkelijke daarvan is het ontbreken bij veel Afrikaanse volkeren van het vermogen om in grote verbanden te leven. Er zijn wel Afrikaanse koninkrijken geweest in het verleden, maar die waren altijd betrekkelijk klein en meestal bestonden ze ook niet lang. De vier bekendste zijn Nubië, een nu verdwenen land in het Zuiden van Egypte en het Noorden van de Soedan en verder Ethiopië, Zimbabwe en Benin in Nigeria.
Maar ondanks de voorsprong in tijd die de Afrikaanse volkeren op de rest van de mensheid hebben, heeft zich in zwart Afrika nergens een samenleving ontwikkeld zoals we die kennen uit het Verre en Midden Oosten, uit de Amerika’s of in Europa.
Een opmerkelijke eigenschap die in Afrika meer voorkomt dan in de rest van de wereld is de polygamie. Twee ouder gezinnen, die in Europa de norm zijn en die bijdragen aan een stabiele opvoeding van kinderen, waren in zwart Afrika vroeger onbekend. Afrikaanse mannen beschikken gemiddeld over meer testosteron dan blanken of Chinezen en de verdeling van de intelligentie is tussen mannen in Afrika veel ongelijker dan in de rest van wereld. Niet bij Afrikaanse vrouwen overigens, wat dan ook wel weer logisch is. Vrouwen hebben als regel allemaal dezelfde taken maar in een polygame samenleving zijn er maar weinig leiding gevende mannen nodig. Voor de rest is het praktischer dat ze vooral doen wat ze wordt opgedragen.
Die laatste eigenschap brengt ook mee dat er altijd veel zwarte slaven zijn geweest. Het woord Nubiër was in Egypte een ander woord voor slaaf. De grote slaventransporten naar de Amerika’s uit de zestiende en zeventiende eeuw kwamen op gang omdat de katholieke priesters in Zuid Amerika zagen hoe de tot slaaf gemaakte indianen bij bosjes stierven. Slaven halen in Afrika was in eerste instantie een humanitaire impuls. Niet alleen de levens van de indianen werden gespaard maar ook veel zwarte Afrikanen overleefden beter als slaaf dan als krijger in zwart Afrika. Uit het feit dat de grootschalige slavenvangsten niet tot een dip in de bevolking van Afrika hebben geleid valt dat wel af te leiden.
Sinds de dekolonisatie heeft zich in Afrika de oude soort samenleving hersteld, autocratisch, gewelddadig en afhankelijk van buitenlandse hulp om de gevolgen daarvan binnen de perken te houden. Er is geen deel van de wereld dat slechter is georganiseerd, waar meer doden vallen door ziektes, natuurrampen en geweld en ook geen deel van de wereld waar meer hulp naar toe gaat. Maar Afrika is de wieg van de mensheid en alleen al om die reden kunnen Afrikanen tegenover ons op die hulp aanspraak blijven maken.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in afrika, maatschappelijk. Bookmark de permalink .

4 reacties op Afrika blijft achter.

 1. Ad zegt:

  Rekent u de beschavingen van het oude Egypte dan bewust niet mee, alsof het geen afrikanen waren?

 2. akasdorp zegt:

  Ik reken Egypte niet tot zwart Afrika, nee. Egypte hoort bij het Midden Oosen

  • Ad zegt:

   Ja, nu wel zoals en veel groter deel van Noord Afrika wat mij betreft. Maar sprekende over (….) het ontbreken bij veel Afrikaanse volkeren van het vermogen om in grote verbanden te leven en over betrekkelijk kleine koninkrijken die kort bestonden enz.
   U spreekt dan over vier koninkrijken in het zuiden van Egypte.
   Maar de beschavingen met piramide bouw bevonden zich toch niet in het zuiden dacht ik. Behoorden ze toen misschien ook niet tot de zwarte beschavingen is de vraag.
   Ik denk van niet maar tegenwoordig wordt dat wel geclaimd door zwarte mensen die een rehabilitatie voorstaan van het beeld over zwart Afrika.

 3. akasdorp zegt:

  Ethiopië, Zimbabwe en Benin liggen niet in het zuiden van Egypte en dat heeft U mij ook niet horen zeggen. De Soedan heeft veel meer piramides gekend dan Egypte, maar niet zulke grote of belangrijke als die van Gizeh.
  Dat zwart Afrikanen proberen hun geschiedenis wat op te poetsen moet U ze niet kwalijk nemen. Dat doen we allemaal als we de kans krijgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.