Wijs en nog wijzer.

De bekwaamste en wijste Amerikaanse bestuurder van de vorige eeuw was volgens vrijwel iedereen George C. Marshall, de man van het Marshall plan en degene die het Amerikaans leger opbouwde dat Europa heeft bevrijd.
Hij raadde zijn president Harry Truman aan om geen joodse staat te laten ontstaan in Palestina, omdat hij voorzag dat dit een niet aflatende bron van conflicten zou worden en dat het Amerika veel goodwill zou kosten in het Midden Oosten. Maar Truman, die als regel de adviezen van Marshall volgde, deed dat dit keer niet. Hij vond dat de rechtvaardigheid gebood om op dit punt de belangen van de VS achter te stellen bij die van de wereld. Hij was er van overtuigd dat de Arabieren een plaag waren voor de mensheid en dat handjevol pionierende joden in Israël een zegen.
Truman heeft gelijk gekregen. Arabieren zijn een ramp voor de wereld gebleken en het beste wat Amerika nu zou kunnen doen is ze allemaal bij elkaar vegen en opbergen in Arabië en daar van de buitenwereld afsluiten. Dan kunnen ze soep koken van hun olie en over honderd jaar komen we wel weer eens kijken hoe het met ze gaat. Of de burgeroorlogen in Jemen en Syrië dan intussen afgelopen zijn en of er nog een christen in leven is daar in Arabië, of er überhaupt iets anders is overgebleven dan de soennitische volgelingen van Mohammed.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s