De Friedrich Ebert Stiftung

Maria João Rodrigues is politiek adviseur in Brussel en hoogleraar European Economic Policy aan de vrije universiteit in die stad
Hij heeft een artikel geschreven voor de Friedrich Ebert Stichting dat U op het internet kunt vinden onder http://library.fes.de/pdf-files/id/ipa/10112.pdf. De titel van het artikel is What Is Missing for a »Genuine« Monetary Union? Assessing the Plans for a Eurozone Roadmap.
U moet het zeker lezen als U de tijd heeft, maar U kunt ook volstaan met een half uurtje zelf na te denken over de gang van zaken in ons werelddeel de afgelopen tien jaar.
U zult dan denk ik, ook zonder al die knappe overwegingen van Rodrigues, tot de conclusie komen dat we zo niet door moeten gaan met Europa en dat we de unie moeten splitsen in drie beter samenhangende delen. Alles vanaf Vlaanderen en Nederland naar het noorden toe, alles van Brussel en Wallonië naar het zuiden en alles ten oosten van de Duits sprekende landen tot U aan de grenzen van het continent bent gekomen.
De Friedrich Ebert Stiftung is de Duitse pendant van de Wiardi Beckmann stichting. Socialisten houden, zoals U weet, er niet van om toe te geven dat iets niet werkt. Ze houden liever vol en blijven knutselen aan een mislukt ontwerp tot er iets uitkomt dat het nog een beetje doet. Dat zou het gewijzigde Europa van Rodrigues worden als we er aan zouden beginnen. Maar het is veel beter om te wachten tot Angela Merkel is uitgeregeerd en dan met een nieuwe rechtse Duitse regering ons terug te trekken uit de Brusselse EU en uit de muntunie van Frankfurt.
Juridisch ligt dat niet zo moeilijk. Al bevat het Verdrag van Lissabon geen opzeggingsclausule, er geldt daar wel de regel dat overeenkomsten ontbonden kunnen worden als een of meer van de participerende partijen wanprestatie levert. De ECB onder Draghi en de EU onder Juncker en Barroso hebben zich niet één keer, maar bij voortduring niet aan de regels gehouden, tot grote schade van die deelnemende landen die zelf de regels wel hebben nageleefd. Dat die er nu genoeg van krijgen en uitstappen is niet meer dan billijk.
Aangezien de onderlinge bijstand in Europa eenrichtingsverkeer blijkt te zijn, is het ook billijk dat degenen die de bijstand geven, die zelf gaan organiseren. En dat anderen pas weer toegelaten worden tot het besluitvormingsproces als ze hebben laten zien dat ze orde op zaken hebben gesteld. Dat geldt niet alleen voor Griekenland waar we ons de laatste jaren zo intensief mee hebben bezig gehouden, maar ook voor Frankrijk en Italië die geen van beiden in staat zijn gebleken om zich aan de gemaakte afspraken te houden.
Samenwerking in Europa blijft essentieel, maar de voorwaarden waaronder hebben dringend aanpassing nodig. Ook nu de wereldeconomie weer aantrekt lukt het de zuidelijke landen onvoldoende om hun jeugdwerkloosheid terug te dringen. Wie op jonge leeftijd niet leert werken kan het later ook niet meer. Daar moet dus snel een einde aan komen. Het is evident dat landen met vijftig procent jeugdwerkloosheid in staat moeten zijn om hun munt te devalueren. Dat kan niet zolang ze met ons in een muntunie blijven zitten.
Splitsen dus en een nieuwe vorm van samenwerking. Er zit niets anders op. Anders blijft het één lange recessie tot uiteindelijk de zaak toch nog klapt.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, europa, geld en economie, Nederland. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Friedrich Ebert Stiftung

  1. whocares7155 zegt:

    Niet vergeten wat dit inhoudt. Hoeveel hiervan zouden de originele makers van de EMU gemist hebben. Of anders gezegd hoeveel van de maatregelen die in dit document genoemd worden zijn bewust weg gelaten. Of niet mogelijk waren doordat de EU dat niet zou accepteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s