Sociale voorzieningen.

De AOW is een omslagstelsel. Vijftig jaar lang betalen inwoners van Nederland een deel van hun inkomen ter financiering van een pensioenuitkering aan 65-plussers. In mijn jonge jaren hadden de mensen die de uitkering kregen zelf nooit de omslag betaald, maar dat vond iedereen prima. Ik meen niet dat er ooit een sociale voorziening is geweest die zo populair was als de AOW. Veel oude mensen hadden in die tijd geen pensioen en op hun oude dag dus geen inkomen. Wie geen kinderen had en niet had kunnen sparen kwam in het armenhuis of werkte door tot hij er letterlijk bij neer viel. Dat daar een einde aan kwam werd door vrijwel iedereen gevoeld als een teken dat er nu werkelijk welvaart aan het komen was, niet alleen voor de rijken, maar voor iedereen. Bovendien, de AOW was een simpele en eerlijke voorziening. Iedereen betaalde er aan mee en iedereen kreeg het. Het is juist dat aardige element dat de AOW iedereen gelijk behandelt, waar de PvdA op een gegeven moment aan wilde gaan tornen. Mensen houden van de AOW en de PvdA zag dat niet.
De mythe die de PvdA graag in leven wil houden is dat de AOW door Drees is ingevoerd. Dat is niet zo. Er was wel een noodwet Drees, maar die ging veel minder ver dan de AOW. De eer voor de AOW komt toe aan de christendemocraten en socialisten gezamenlijk. In feite was het een christendemocratische minister die de wet heeft gemaakt. De AOW heeft een grote symbolische betekenis gehad en wie er met zijn vingers aan komt raakt aan de gevoelens van sociale zekerheid en solidariteit die de Nederlandse samenleving hebben gekenmerkt sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. De tijd, dat Nederland zich één grote familie voelde, lijkt intussen weer voorbij te zijn en plannen tot aantasting van de AOW staan daar symbool voor.
De VVD doet het slimmer dan de PvdA als het om overheidsbesparingen gaat. Bezuinigen op andere sociale uitkeringen dan de AOW is populairder bij de mensen. Met name als het gaat om uitkeringen waar op grote schaal misbruik van wordt gemaakt. Werkende mensen ergeren zich aan de werkloosheid- en bijstandsuitkeringen aan werkschuwen. Vooral de bijstand voor jonge mensen die nog nooit gewerkt hebben. Als het daarbij ook nog betaald wordt vreemden, aan buitenlanders met wie men niet de spontane solidariteit voelt die iedereen wel heeft met zijn oude buren, dan stuit ingrijpen in de voorzieningen niet op weerstand bij het werkende deel van de bevolking, integendeel.
65-plussers wil de PvdA laten meebetalen aan hun eigen AOW. Dat doen ze al zegt men daar, want een deel van de AOW komt uit de algemene middelen, d.w.z. uit de reguliere belastingen. Aan de belastingen betaalt iedereen mee, dus ook de AOW’ers, voor zover ze tenminste ook nog ander inkomen hebben. Dat is juist natuurlijk, maar dat doet er niet aan af dat het principe wordt losgelaten dat de werkende generatie betaalt voor het primaire levensonderhoud van de ouderen. Het inkomensafhankelijke systeem dat de PvdA voorstaat heeft trouwen weer alle gebreken die ook de belastingheffing en sommige andere heffingen aankleven. Mensen die hun hele leven lang al krom gelegen hebben om voor hun eigen oude dag te zorgen betalen wel en mensen die hun hele leven op de samenleving geparasiteerd hebben betalen niets.
Een goede wet voldoet aan twee voorwaarden: Zij geeft een oplossing voor een reëel probleem en zij creëert geen grote nieuwe problemen. De AOW was zo’n wet. Het is niet de AOW die voor het probleem zorgt waar iedereen zich nu mee bezig houdt het is de demografie. Als er een sociale regeling is, die altijd op veel weerstand heeft gestoten dan is het dat oude mensen hun spaarcenten moeten opmaken voordat ze in aanmerking komen voor voorzieningen, die andere mensen voor niets krijgen. Wij moeten, zeggen ze dan, ons huis opeten voor we wat krijgen van Sociale Zaken.
De W.W., W.A.O., de bijstand en aanverwante uitkeringen stimuleren het nietsdoen en de fraude. Van medische voorzieningen wordt gebruik gemaakt ook als dat niet nodig is en het brengt allemaal een ingewikkelde en inefficiënte controle mee die dan weer de goedwillenden het leven lastig maakt. Nee, dan de A.O.W. Fraude en misbruik zijn uitgesloten. De heffing is simpel en niemand wordt bevoordeeld of benadeeld. En daar wil de PvdA aan gaan morrelen? Ze zijn simpel geworden bij de socialisten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in maatschappelijk, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.