Obama vier jaar geleden.

Begrip voor het buitenland is bij Amerikanen dun gezaaid. George W. Bush was geen uitzondering. Obama en Romney, de twee kandidaten van vier jaar geleden, waren wel zo verstandig om te zeggen dat ze geen nieuwe buitenlandse avonturen wilden beginnen, maar wie in de VS zou iets anders zeggen? Of je militair in gaat grijpen, daar kun je pas iets zinnigs over zeggen als er een belangrijke reden voor ontstaat. De aanslag van 11 september was zo’n reden en we hebben gezien wat er van gekomen is. Geen van de twee debaters zag aanleiding om in te gaan op de voorbeelden Irak en Afghanistan en op de vraag of zij in soortgelijke omstandigheden het zelfde zouden doen als Bush en Blair.
Libië en Syrië kwamen even aan de orde, maar overal in het Midden Oosten hadden ze de neiging om op zoek te gaan naar de good guys. En die zijn er niet. Dat zijn samenlevingen waar good guys niet aan de bak komen, dus spaar je de moeite.
Wie in Syrië mensen zou selecteren die werkelijk vrienden van Amerika zouden blijken, raakt ze meteen weer kwijt. En bovendien wat is een good guy?
Toch in de eerste plaats iemand die anderen het licht in de ogen gunt en die macht wil om de belangen van zijn land en van de est van de wereld te dienen. Zo is het toch ongeveer? Het vinden van dat soort mensen in het Midden Oosten is een full time job voor goed geschoolde diplomaten en op het moment hebben die in Syrië wel iets anders te doen. Nee, dat deel van het debat gaf geen blijk van kennis van zaken, of men wilde niemand tegen het hoofd stoten, dat kan ook.
Pakistan wilden ze geen van beiden in de steek laten. Maar ze wilden, hoe dan ook, beiden vertrekken uit Afghanistan voor eind 2014. De moderator vroeg wat ze zouden doen als duidelijk zou worden dat de Afghanen niet tegen de situatie zouden zijn opgewassen. Ze zeiden het niet met zoveel woorden maar de indruk was toch, ook dan gaan de Amerikanen weg. Met andere woorden, ze bekijken het maar. Maar in Pakistan liggen atoomwapens en die laten ze daar niet liggen voor de fundamentalisten, zoveel was ook duidelijk.
In Amerika vond men geloof ik dat Obama ietsje beter was dan Romney maar te weinig om van een duidelijke winnaar te spreken. Zelf vond ik Romney wat beter, meer presidentieel om zo te zeggen. Nog steeds ben ik van mening dat Obama beter weer senator had kunnen worden van Illinois en nog een keer president had moeten worden over acht jaar of zo. Dat hij een talent is lijkt me onomstreden, maar hij had nog onvoldoende netwerk en ervaring voor het presidentschap. Daar is nu veel minder uitgekomen dan gekund had.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, Midden Oosten, Verre Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s