Griekenland als buffer?

Zolang Turkije buiten de Unie blijft vervult Griekenland een cruciale bufferfunctie voor Europa en het westen. Aldus Paul Brill in de Volkskrant van 19/20 mei 2012.
Wat bedoelt hij daar nu mee denk je dan. Een buffer tussen Europa en wat? Het Midden Oosten? De derde wereld met haar massa-immigratie richting hier? De corrupte vormen van regeren, waarvoor je trouwens ook prima in Zuid Italië terecht kunt?
Ik weet het niet en hij zegt het niet. Ik denk dat Wilders gelijk heeft en dat de Europese Unie waar we landen hebben binnengelaten om ze te ‘bekeren’ een mislukking is geworden en dat de Unie nu aan een reorganisatie toe is. En dat we dat van te voren hadden kunnen weten.
De Habsburg monarchie is ons grote voorbeeld geweest. Ook daar heeft men de landen uit het voormalige Ottomaanse rijk proberen te beschaven en ook daar zonder succes, integendeel eigenlijk. Een halve eeuw lang was de Oostenrijks-Hongaarse monarchie een voorbeeld van goed bestuur, economische voorspoed en politieke emancipatie totdat een Servische terrorist de Oostenrijkse kroonprins vermoordde. Dat bracht het steentje aan het rollen dat de lawine van de Eerste Wereldoorlog veroorzaakte. Niet alleen was het niet gelukt om voormalige Ottomanen te beschaven, ook het Duitssprekende deel van het rijk bracht op den duur mensen als de Weense burgemeester Karl Lüger voort en diens leerling Adolf Hitler.
Het is een vergissing om te menen dat een economische unie een beschavende werking heeft. Landen als Griekenland en Roemenië gebruiken de Unie voor hun eigen doeleinden en onderlinge hulp en bijstand in de Unie is een strikt eenrichtingsverkeer.
Ik las dat een man van 78, die zijn hond uit liet, in Griekenland in elkaar geslagen is. Eerst omdat men dacht dat hij een Duitser was en vervolgens omdat het geen zin heeft om tussen Hollanders en Duitsers veel verschil te maken. Zo is het precies. Het heeft ook geen zin om landen als Griekenland op onze Europese nek te nemen, want het enige dat je kunt verwachten is onbegrip. Wat we nodig hebben is een buffer tussen Europa en het soort landen als Griekenland. Ik zou menen dat Oostenrijk en Hongarije daar heel geschikt voor zouden zijn en ik meen verder dat de paus zijn grondgebied in Midden Italië zou moeten terugkrijgen. Dat nieuwe Vaticaanland kan dan een buffer vormen aan die kant van Europa.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.