Zwart van binnen.

Van Oostveen, die in Washington woont, vertelde over een korte film die ze gezien had en die gemaakt was door een zwart meisje van 16 jaar. Uit die film en uit een aantal experimenten van psychologen bleek hoezeer de Amerikaanse zwarten ondanks alle integratie van de laatste zestig jaar door de blanken en door zich zelf als inferieur worden beschouwd.
Dat is niet politiek correct. Iedereen, ook de rechtse Bush aanhang, beschouwt het als onethisch om te discrimineren, maar we doen het toch, dat blijkt.
We verbergen het zo goed mogelijk, maar als van de tien zwarte kleuters er zeven kiezen voor een witte pop omdat die wit is en niet voor een zwarte omdat die lelijk is en zwart, dan zit het diep. Wie de discriminatie in zich zelf veroordeelt en zijn best doet er niets van te laten merken die straalt het toch uit, door lichaamstaal of door onwillekeurige reacties. Dat kan niet anders want anders deden die kleuters zoiets niet.

Toen ik de eerste keer in Zuid Afrika kwam in de zeventiger jaren, toen had ik eerst een maand of wat in Oost Afrika doorgebracht. Mij viel toen meteen op hoe de zwarten in Zuid Afrika aan een minderwaardigheidscomplex leden en hoe pijnlijk of dat was. Hoeveel meer zij daaraan leden dan de inwoners van Kenia en Tanzania, ook al was het een chaos in Oost Afrika en was Zuid Afrika veel ordelijker en welvarender, ook voor de zwarte inwoners. Het verinnerlijken van zo’n negatief oordeel, dat is het meest schrijnende van de apartheid en van andere vormen van rassendiscriminatie. Het was een tijd lang mijn indruk dat dit in het Amerika van het nieuwe millennium eigenlijk niet meer voorkwam, maar het blijkt hardnekkiger dan ik dacht.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in beschaving, ethiek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zwart van binnen.

  1. Tarak zegt:

    De poppentest van Kenneth en Mamie Clark is heel bekend maar ook hier weer geldt dat correlatie geen oorzakelijk verband hoeft aan te geven. Er kunnen diverse oorzaken zijn waarom kinderen de lichtere pop prefereren, de oorzaak hoeft niet racisme te zijn ( dat is wel het frame van de activisten die met de poppentest komen). Men weet niet wat de poppentest meet. Ook in Afrikaanse gebieden waar nooit blanken komen, prefereerden kinderen de lichtere pop.

  2. Ad zegt:

    Ik weet niet of het ooit onderzocht is, en dat zal wel niet. Misschien heb ik het gemist?
    Ik heb het gevoel dat ieder mens en mensenkind biologisch-psychologisch als het ware, wit (en wat daar bij in de buurt komt is blank) prefereert boven zwart en wat daarbij in de buurt komt. Zoals ook hoger en boven geprefereerd zal worden boven lager en onder. Zo ook met voor en achter. Lijkt mij eigenlijk allemaal heel logisch. Misschien dat het daarom niet onderzocht is? Zou toch moeten kunnen want hoe vaak zien ik niet iets dat zo voor de hand ligt en toch een hoop onderzoeksgeld en -tijd gekost heeft om het te onderzoeken en bewijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.