Tuig uit Groningen.

Ik weet niet of U de verkiezingsuitzending gezien heeft waarin de RTL aan een groep Groningers uit Loppersum en omstreken de gelegenheid gaf de minister president uit te joelen voor iets waar die part noch deel aan heeft gehad: de gaswinning in Groningen. Die leidt nu boven een half lege gasbel tot verzakkingen en tot schade aan de huizen. Het is inderdaad opmerkelijk dat voorgaande kabinetten schijnbaar nooit hebben stil gestaan bij de gevolgen die de gaswinning voor de Groningers zou hebben.
Anders dan de Noren bijvoorbeeld heeft Nederland vanaf de zestiger jaren de opbrengst van het gas consumptief besteed. Het geld is verdeeld tussen de NAM en de regering en is niet opzij gezet voor bijzondere investeringen, waaronder hulp aan de Groningers bij het voorkomen van de schade en een ruimhartige schadevergoeding als schade niettemin optrad.
Maar in elk geval heeft deze minister-president daar geen schuld aan gehad. Integendeel, onder zijn bewind is er wat gedaan aan die schadevergoedingen en ook aan het verminderen van de hoeveelheid gas die opgepompt wordt. Hem dus in het bijzonder uitschelden, dat sloeg nergens op en om een dergelijke uitzending te laten presenteren door iemand als Jeroen Pauw hielp ook niet erg. Hij hield de zaak niet in de hand. Wat hij had horen te doen is een paar van de raddraaiers eruit te laten gooien en desnoods de zaal te laten ontruimen, maar daar had hij de tegenwoordigheid van geest en de flinkheid niet voor.
Alles bij elkaar was het een treurige vertoning en ik geneerde me extra omdat mijn moeders kant van de familie uit Groningen stamt en de kans niet uitgesloten is dat er tussen dat volk familie van me zat. Een treurige vertoning.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in maatschappelijk, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.