Ongelovigen.

In Nederland is de term ongelovige niet populair meer, waarschijnlijk omdat er maar zo weinig gelovigen meer zijn in de oude betekenis van het woord.
In de Middeleeuwen en lang erna, tot in de twintigste eeuw toe, was ongelovige een scheldwoord. Goddeloze was dat helemaal. Een ongelovige hoorde er niet bij, was niet te vertrouwen en kreeg gemakkelijk de schuld als er dingen verkeerd liepen. Geloof was in die tijd kenmerkend voor een gemeenschap en wie daar niet aan mee deed plaatste zich buiten de samenleving. Wie goddeloos was, was een kind van de Satan.
Ongelovigen waren niet alleen de atheïsten, waarvan er trouwens maar weinig waren, maar iedereen die een verkeerd geloof aanhing. Joden en mohammedanen waren ongelovigen, net als boeddhisten en aanhangers van andere exotische godsdiensten en levensbeschouwingen . Er werd wel onderscheid gemaakt tussen ketters en ongelovigen, omdat ketters
meestal toch uit de eigen kring of etniciteit afkomstig waren, maar
erg belangrijk was het onderscheid niet. Protestanten waren in katholieke ogen alleen in de zestiende en zeventiende eeuw nog echte ketters en daarna
ongelovig. Katholieken waren in protestantse ogen rooms of paaps, wat
connotaties had van bijgeloof en corruptie.
In de mohammedaanse wereld bestaat het begrip ongelovige nog volop, in dezelfde betekenis die het hier vroeger had: wie geen moslim is, is een ongelovige. Hij hoort niet bij de gemeenschap en is niet te vertrouwen.
Dat maakt het leven voor de mohammedanen die in het westen wonen lastig. De samenleving wordt hier beheerst door de ongelovigen. Wie hen buitensluit sluit in feite zich zelf buiten. Ook in landen die tot de Dar al Islam behoren, d.w.z. waar de heersende cultuur mohammedaans is, is de invloed van de westerse leefstijl zo groot dat het moeilijk is de consequenties te blijven trekken die vroeger aan het begrip ongelovige waren verbonden. Amerika is de baas in de wereld en nu de Sovjet Unie er niet meer is om op terug te vallen moet met de VS een modus vivendi worden gevonden. De regeringen in de moslimlanden die verantwoordelijk zijn voor het overleven van hun bevolking en daarbij dagelijks met ongelovigen uit andere landen van doen hebben doen daarom water in de wijn.
Zij houden zich niet aan de strikte voorschriften waar vroeger een Bin Laden met zijn aanhang zich wel aan houden konden. Tegenover het westen moeten de fundamentalisten volstaan met terreuraanslagen die wel veel onrust veroorzaken, maar die het westen niet echt kunnen bedreigen. Maar tegenover de islamitische regimes kunnen de terroristen rekenen op de steun van een aanzienlijk deel van de bevolking en vormen ze een wezenlijke bedreiging. In Iran heeft dat onder Khomeini geleid tot een machtsovername van de fundamentalisten en iets dergelijks is gebeurd in Gaza en in Zuid Libanon. Dat zijn geen staten in onze betekenis van het woord, maar wel min of meer autonome gemeenschappen. Andere moslimregimes, zoals die van Egypte, Algerije en Saoedie Arabië hebben een machtsovername door de fundamentalisten tot nu toe kunnen verhinderen of terug kunnen draaien, maar weten zich bij voortduring bedreigd. Zij proberen zich de Bin Ladens van het lijf te houden door een combinatie van geweld en tegemoetkomendheid. Hun publiek geuite vijandschap tegen het westen, vooral tegen Israël en de VS, moet worden gezien als een tegemoetkoming van de regimes aan de eigen bevolking.
Alles bij elkaar betekent dit dat de moslimlanden zich wel van het westen afkeren maar dat de vijandigheid getemperd wordt door hun grote afhankelijkheid van de door het westen bestuurde globale economie. De mohammedanen die in het westen wonen maken deel uit van dezelfde moslimgemeenschap, maar integreren zich tegelijkertijd zo goed en zo kwaad als dat gaat in de landen van immigratie. Dat leidt tot een soort schizofrene houding waar sommige individuen meer moeite mee hebben dan andere en die zeker mede de oorzaak zijn van veel van het geweld en de misdaad in kringen van moslimimmigranten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, geloof, maatschappelijk, Midden Oosten, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.