Gezeur van Oxfam Novib.

Oxfam Novib heeft laten uitrekenen dat ontwikkelingslanden per jaar 460 miljoen euro of meer aan belasting mislopen door constructies waarin Nederland een rol speelt en de rijke landen nog eens ruim tien keer zo veel.
Wat de ontwikkelingslanden betreft twijfel ik aan die berekening. Zolang daar salarissen worden betaald en investeringen plaats vinden en het GNP als gevolg daarvan behoorlijk stijgt kan er eigenlijk nooit sprake zijn van een tekort aan belastingbetaling. Het is natuurlijk mogelijk dat er theoretische tarieven zijn op grond waar van theoretische belastingen zouden moeten worden betaald, maar in werkelijkheid is de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven in ontwikkelingslanden zo belangrijk dat die daar alles best vinden. Meestal doen ze niet meer dan belasting heffen over gemakkelijk te controleren geldstromen en al het andere is ze veel te ingewikkeld.
Die rijke landen is een andere zaak. Die hebben dat zelf in de hand. De Verenigde Staten heffen van Amerikaanse bedrijven en hun dochters over de wereldwinst berekend naar Amerikaanse maatstaven. Alles wat er onderweg aan belasting geheven wordt in andere landen waar die bedrijven of hun dochters werkzaam zijn, mag worden afgetrokken. Op dat beginsel worden wel uitzonderingen gemaakt maar dat gebeurt altijd doelbewust. Daar moet men zich dan achteraf niet over beklagen. Dat Amerikaanse systeem werkt in principe goed en als ze vinden dat ze te weinig krijgen of dat er te laat wordt afgedragen moeten ze hun systeem maar simpeler en transparanter maken. Nederland heeft een ander systeem waarin de winst die in buitenlandse dochtermaatschappijen wordt gemaakt niet wordt belast en de dividenden in Nederland zijn vrijgesteld. Als de belasting in het ontwikkelingsland te laag uitvalt dan kan dat land het gemakkelijk zelf redresseren, maar Nederland staat daar in principe buiten. Als er iets niet deugt in de verrekenprijzen bij de leveranties die over en weer plaats vinden, dan kan de Nederlandse fiscus dat corrigeren en de correcte prijzen in de plaats stellen bij de berekening van de Nederlandse belasting. Wat ‘een renteroute’ zou kunnen zijn, waar Oxfam Novib het over had, kan ik niet bedenken. Als Nederland een vennootschap opzet in een land als Ierland waar de Vpb laag is en vanuit dat land leningen verstrekt aan de dochter in het ontwikkelingsland, dan wordt er over die rente in Nederland niet geheven en is zij in het ontwikkelingsland aftrekbaar. Maar dat zou ook het geval zijn als de lening werd verstrekt door een Ierse bank. Waar Oxfam zich in dat geval over beklaagt is over de lage belastingen in Ierland.
Nederland heft geen bronbelasting over royalty’s en interesten, wat veel landen wel doen. Bovendien hebben we verdragen ter voorkoming van dubbele belasting waarin we van de gedragspartner bedingen dat zij daar ook niet over heffen als de betalingen naar Nederland gaan. Daarom leiden concerns die geldstromen vaak via Nederland maar daar is niets mis mee. Bronbelastingen die in het ontvangende land niet verrekenbaar zijn deugen niet. Dat is een vorm van dubbele belasting. En als ze wel verrekenbaar zijn is er sowieso niets aan de hand.
Als een bedrijf zich organiseert als een coöperatie wordt het min of meer behandeld als een firma. In het ontwikkelingsland moeten ze gewoon de belasting berekenen alsof de nederzetting daar een filiaal is en de uitkeringen aan het moederland zijn daarvoor irrelevant. Als Oxfam heeft laten berekenen dat een Zambiaanse suikerfabriek in Zambia 123 miljoen winst maakt en geen belasting betaalt dan zit er iets mis met de belastingheffing in Zambia, maar niet in te zien is hoe Nederland daar een rol in kan spelen.
Ik denk dat Oxfam bedoelt dat ontwikkelingslanden meestal niet zo sophisticated zijn bij het berekenen van winstbelastingen en hun inkomsten halen uit simpele inhoudingen over dividenden, royalty’s en interest. Dan hoef je alleen de bankafschriften maar te controleren en dat is gemakkelijk. Maar als buitenlandse bedrijven in zo ´n land alleen een filiaal hebben, dan komen ze er niet om heen. Dan moeten ze de winst controleren en daarover belasting heffen. Maar om nu te doen alsof het ontwijking is van de buitenlandse bedrijven als de ontwikkelingslanden daarbij nalatig zijn is al te simpel.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in onzin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s