Te kort schieten van de overheid.

In Deurne is er drie jaar geleden een rel geweest tussen Arabische demonstranten die kwamen protesteren tegen de in vrijheid stelling van een juweliersechtpaar en de autochtone inwoners van Deurne die dat protesteren van de gekken vonden. De politie heeft de twee groepen uit elkaar gehouden.
Het zou goed geweest zijn als de Marokkaanse demonstranten met borden of zo duidelijk hadden gemaakt dat ze niet kwamen om roven en inbreken te verdedigen, maar omdat ze vonden dat boeven moeten worden berecht en niet om het leven gebracht.
Dat de juwelier en zijn vrouw werden vrijgelaten spreekt overigens van zelf. Daar hadden de Marokkanen niet tegen horen te protesteren. Die mensen lopen niet weg en als de politie ze nog een keer wil verhoren of desnoods wil arresteren, dan weet die waar ze wonen. Voorlopige hechtenis is een veiligheidsmaatregel, geen voorlopige straf.
Niet dat ik zelf meen dat er hier sprake is geweest van moord of doodslag. Ik denk eigenlijk dat de officier gelijk had en dat het vermoedelijk zelfverdediging is geweest. Maar dat is een vermoeden dat ik in dit stadium wel kan uiten en hij niet. Hij moet het gewoon onderzoeken, samen met de politie. Pas als de feiten op tafel liggen en verder onderzoek niets meer op kan leveren, dan moet hij besluiten of hij gaat vervolgen of niet. Marokkanen die het dan niet met zijn besluit eens zijn kunnen naar het Hof stappen en vragen om een beslissing tot niet verdere vervolging ongedaan te maken.
Indertijd met Wilders is ze dat gelukt in diens eerste proces, al leidde dat niet tot een veroordeling. Dat was toen in mijn beleving een verkeerde beslissing van de raadsheren Splint, Hartsuiker en Schalken, maar ik vind het op zich goed dat er zo’n voorziening bestaat.
Het is voor een deel ook de taak van het justitiële systeem om er voor te zorgen dat er geen etnische conflicten gaan groeien in Nederland. De waanzinnig hoge criminaliteitscijfers onder Marokkanen en andere niet–westerse allochtonen werken conflicten in de hand, vooral omdat de indruk bestaat dat hun roof en geweld zich veel meer tegen Nederlanders richten dan tegen collega-vreemdelingen. Cijfers daarover worden niet of maar zelden gepubliceerd. Maar bij het autochtone publiek bestaat die indruk. Als Marokkanen dan bovendien in het geweer komen om hun criminelen te verdedigen, dan heb je voor je het weet de poppen aan het dansen.
Dat zou voorkomen kunnen worden als het de politie zou lukken veel sneller en daadkrachtiger in te grijpen in gevallen als nu in Deurne. Iedere juwelier zou moeten beschikken over een door de overheid bekostigd alarmsysteem, dat de politie in staat zou stellen binnen een paar minuten in te grijpen en dat het de boeven onmogelijk maakt om te ontsnappen.
Daarnaast zou de wet moeten voorzien in veel efficiëntere systemen voor de bestrijding van groepscriminaliteit. Als de mensen niet meer het gevoel hebben dat de overheid voldoende bescherming biedt, dan moet zo ’n overheid zich niet verbazen als burgers zelf voor protectie gaan zorgen en als de buren ze daarbij gaan helpen. Zoals de Marokkaanse demonstranten terecht opmerkten is eigen richting in strijd met ons rechtssysteem. Maar het is wel een verschijnsel dat onvermijdelijk op gaat treden als politie en justitie te kort schieten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in maatschappelijk, Nederland, strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s