Rare leerstukken in het strafrecht.

Wilma de Rek vroeg zich in de Volkskrant [1] af of de advocaat Radhakishun terecht de moord van Breivik op de socialistische jongeren in Noorwegen vergeleek met een mogelijke moord op Hitler en een stel SS jongeren. Ook betwijfelde ze of het vragen van vrijspraak voor Roberts Miķelsons past in een beschaafde rechtsstaat.
Het eerste niet en het tweede wel is het antwoord. En dat is niet alleen omdat Anker wel en Radhakishun geen erg goede strafrecht advocaat is. Wanneer Wilma de Rek het leerstuk van het onrechtmatig verkregen bewijs niet helemaal bevalt, dan kan men met haar meevoelen, maar een verwijt daarover richting de advocaten van Roberts Miķelsons is niet op zijn plaats. Die mensen doen hun werk en daarbij hoort het vragen van vrijspraak als de wet en de jurisprudentie daartoe mogelijkheden lijken te bieden. De Volkskrant heeft juridische medewerkers die dat aan De Rek kunnen uitleggen als dat nodig is.
Waarom trouwens geen van die medewerkers het op zijn weg vindt liggen dit probleem eens wat duidelijker aan de lezers van de krant uit te leggen begrijp ik niet, want behalve Wilma de Rek is ook het grote publiek iedere keer verbaasd als het onderwerp onrechtmatig verkregen bewijs aan de orde komt. Ik vind dat heel begrijpelijk, want ik ben advocaat geweest en begrijp het leerstuk eigenlijk zelf ook niet.
Natuurlijk horen O.M. en opsporingsdiensten bij hun werk de wet niet te overtreden, maar als het bewijs dat op die manier verzameld wordt waterdicht is, dan hoort het te worden gebruikt en vervolgens moeten de ambtenaren in kwestie worden ontslagen met verlies van hun rechten op pensioen.
[1] van 21/4/12

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s