Hans van den Broek versus Sietse Fritsma.

Wie wil weten hoe Hans van den Broek over het Midden Oosten denkt, die moet een You Tube filmpje bekijken dat ‘Hans van den Broek versus Sietse Fritsma’ heet en dat deel uitmaakt van de uitzending van Pauw en Witteman van 10/12/09.
Hij vertelde daar, mee uit naam van Hans van Mierlo, van zijn vrienden Peter Kooijmans, Dries van Agt en zijn zwager Laurens Jan Brinkhorst dat het internationale recht meebrengt dat Israël zich terugtrekt uit het deel van het land dat in 1948 werd veroverd en tot 1967 werd bezet gehouden door Jordanië.
Wanneer je een nerveuze en gespannen Van den Broek ziet oreren in dat filmpje ontkom je er niet aan te geloven dat hij werkelijk meent wat hij zegt, terwijl het toch in strijd is met alles wat je over het onderwerp kunt vinden wanneer je daarover betrouwbare bronnen raadpleegt. Terwijl hij in alle ernst beweert dat Hamas een democratische organisatie is en het recht heeft om raketten op Israël af te schieten, nu de meerderheid van de bewoners van Gaza haar stem heeft uitgebracht op die terreurorganisatie. Als hij consequent zou zijn dan zou hij om dezelfde reden ook het regime van Adolf Hitler als democratisch hebben aangemerkt. Zowel de nazi overwinning in de Duitse verkiezingen van 1933 als het Ermächtigungsgesetz na de Rijksdagbrand zijn net zo democratisch tot stand gekomen als de verkiezingsoverwinning van Hamas. Maar Hamas is niet democratisch, als we onder dat begrip verstaan wat ik erover schrijf in mijn artikel op deze site van 6/6/12 . Voor zover democratie niet alleen een technisch maar daarnaast ook een ethisch begrip is, is Hamas en waren de nazi’s niet democratisch. Zo beschouwen ze zich zelf helemaal niet, Hitler niet en Hamas niet.
Hamas is gekozen omdat die beweging onverzoenlijk staat tegenover Israël, niet wil weten van vrede en een tweestatenoplossing en omdat de bevolking van Gaza het daar mee eens is. Als een Palestijnse staat tot stand zou komen, wat God verhoede, dan zou daar democratisch een regime gekozen worden dat zich in gewelddadigheid niet van het Syrische regime of van de in Syrië opererende opstandelingen zou onderscheiden.
Waarom Van den Broek niet eens zelf gaat kijken hoe het de Arabieren in Haifa en Galilea vergaat, die al vanaf 1948 onder een Israëlisch bewind leven, begrijp je niet. En waarom hij meent dat de ellende in de vluchtelingenkampen aan Israël in plaats van aan de Arabieren zelf te danken is begrijp je ook niet. Hij wil het niet zien, iets anders kan het niet zijn, maar een reden ervoor is moeilijk te bedenken. Waarschijnlijk denkt hij dat Israël een terroristische apartheidsstaat is en dat een vluchtelingen kamp in Gaza het beste is dat dat voor Palestijnen kan worden gedaan.
Vanaf 1948 heeft Israël in vrede willen leven met haar buren en heeft de Arabische bevolking van het vroegere Palestina consequent gestemd voor de meest onverzoenlijke tegenstander van Israël als haar daarvoor de kans werd geboden. Israël was van oorsprong een overwegend progressieve staat. De Arabieren hebben voor het ontstaan van Likud en andere rechtse politieke partijen in Israël gezorgd. Pas de laatste decennia hebben die partijen het voor het zeggen gekregen en heeft de bevolking van Israël in meerderheid de moed opgegeven dat het nog ooit wat gaat worden met die vrede. Gelukkig heeft ‘het internationale recht’ er steeds voor gezorgd dat een vredesoplossing ook veiligheid voor Israël en de Joden moet inhouden. Dat heeft Israël in de ogen van weldenkende mensen in Europa en de VS tot nu toe de kans gegeven om nee te zeggen wanneer Van der Broek c.s het land vroegen om zijn hoofd in de strop te steken.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.