Grave beneden de sluis.

Grave is zo’n plaatsje dat oudere mensen nog kennen van de waterstanden, die vroeger dagelijks op de radio werden doorgegeven om schippers te gerieven. ‘Grave beneden de sluis’ was zo’n waterstand. Wie wilde weten waar het lag moest het opzoeken in de Bosatlas. Aan de Maas ligt het, ergens ten zuiden van Wijchen maar aan de Brabantse kant.
Het college van B en W van het dorp had bouwplannen gemaakt voor het terrein van de scheepswerf, de grootste werkgever van Grave. Ze verwachtten bij de gemeente het faillissement van de werf en dachten straks de grond goedkoop in handen te kunnen krijgen. Grondspeculatie is jarenlang een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor gemeenten geweest en zoiets ijlt na. Het is de laatste jaren overigens niet meer zo profijtelijk als vroeger. Nu worden er ook behoorlijke verliezen op geleden. In Amsterdam bijvoorbeeld, bij het project IJburg, of in Apeldoorn, waar ze 200 miljoen zijn kwijtgeraakt aan een ongelukkige grondspeculatie.
Hoe dan ook, in Grave zagen B&W wat in de grond van de werf en ze wilden daarom niet meewerken aan een aanpassing van de bestemming, die het bouwen van schepen van meer dan 110 meter mogelijk zou maken. De werf kon een opdracht krijgen voor twee schepen van 135 meter en daarmee 40 miljoen euro binnen harken, genoeg om het faillissement af te wenden. Maar de gemeente werkte niet mee. Tot de minister van Economische Zaken ingreep.
Minister Verhagen was niet erg populair in zijn eigen CDA en bij de rest van politiek Den Haag maar sindsdien wel in Grave. Hij heeft op B en W van de gemeente ingepraat en toen kwam er een gedoogvergunning voor grotere schepen. De werf was gered en 60 inwoners van Grave bleven aan het werk. Ik zou op hem gestemd hebben de volgende keer, vooral als hij dan niet meer bij het CDA had gezeten, maar hij zat intussen nergens meer in Den Haag..

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in herinneringen, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.