Steden en families.

Wie geen familie had, geen clan waar hij toe hoorde, kwam vroeger niet ver in zijn samenleving. De samenleving, of het deel ervan dat het voor het zeggen had, bestond uit families, die met elkaar verwant waren en die buitenstaanders weerden.

Voor het neolithicum bestond de samenleving zelf uit een grote familie en pas na de opkomst van de stedelijke cultuur kwam daar verandering in. Arabië uit de periode voor Mohammed is een voorbeeld van een overgangsvorm. Er waren wel een paar steden zoals Mekka en Yathrib, maar die speelden een ondergeschikte rol als marktplaatsen en centra voor handel en verkeer. Het werkelijke leven speelde zich nog af in de rondtrekkende nomadenstammen die allemaal van eenzelfde voorouder afstamden en daar hun status aan ontleenden.

Ook Rome, de stad bij uitstek in de oudheid, werd geregeerd door een groep families die – en daar stak het bijzondere in – de stad Roma als het verlengstuk zagen van hun familie. Zo nauw was het wel en wee van de Romeinse familia verweven met die van de stad dat een tegenstelling tussen die belangen niet meer werd ervaren.

Toch was hun samenleving waarbij niet de bloedverwantschap, maar de gemeenschappelijke culturele doelstellingen de boventoon voerde een nieuwe ontwikkeling. Bij de totstandkoming van de stedelijke cultuur heeft zich een beslissende omslag voorgedaan: niet langer bepaalden de genen de aard van de samenleving, maar de cultuur. In Arabië werden de steden nog lang gedomineerd door de stammen, die gebruik maakten van faciliteiten, die daar alleen aanwezig waren. In Rome en in de Helleense wereld domineerden voor het eerst de steden het platte land.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, maatschappelijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s