Europese problemen.

Een van de problemen die de Zuidelijke landen in Europa hebben bij het op orde brengen van hun economie is dat de vakbonden weigeren zich daar bij neer te leggen. Dat is niet alleen in Griekenland het geval. Dat begint al in België, maar ook Frankrijk en Italië zijn notoire stakingslanden. De Franse werkende bevolking is slecht georganiseerd maar dat geldt niet voor hun ambtenaren. Die staken al als er alleen maar over verhoging van de pensioenleeftijd of een salarisstop wordt gepraat. Laat staan als, zoals het advies van de trojka luidde, het ontslagrecht zou worden aangepast. Toch is een herstel van de Zuidelijke economieën een voorwaarde voor het herstel van het vertrouwen in de euro.
Als er wat aan gedaan kan worden zal dat op Europees niveau moeten gebeuren. Op het stuk van het arbeidsrecht bestaan er nog al wat Europese richtlijnen en er is een commissaris die het in zijn portefeuille heeft. De Belgische Marianne Thyssen is de commissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit.
Hier bij ons in Nederland bestaat een traditie van overleg en is staking een ultimum remedium, maar bij onze Zuiderburen en vooral bij de Franstaligen is staken first resort. Als Europa daar iets aan zou willen doen zal het tegelijk in de hele Eu moeten gebeuren. Bijvoorbeeld een richtlijn dat staken in de EU verboden is tegen richtlijnen en wettelijke maatregelen of dat er alleen gestaakt mag worden na een weigering van de wederpartij zich aan arbitrage te onderwerpen, ik noem maar wat.

Dat zou, als men er zich aan zou houden een hervorming van de Franse economie met wetgeving een stuk makkelijker maken maar het blijft de vraag of de Franse ambtenaren zich aan een dergelijke richtlijn zouden houden. En dat is de voornaamste reden dat we het in de Eu bij een Douane Unie moeten houden en alleen een gemeenschappelijke munt moeten hebben met landen waar gelijke opvattingen bestaan over het stakingsrecht, over de belastingmoraal, de eerbied voor de wet en nog een aantal andere zaken.
De hervorming van de EU is hard nodig. De uitbreiding tot 28 lidstaten en het daaropvolgende Verdrag van Lissabon hebben de bestuurbaarheid teruggebracht tot een niveau waarop we het beter zonder Eu zouden kunnen doen, of in elk geval zonder Commissie en Parlement.
We hebben op alle belangrijke probleemgebieden deskundige beslissingnemers nodig en overzichtelijke regelgeving. Wanneer Nederland zijn immigratie probleem probeert aan te pakken hebben we niets aan een Zweedse Cecilia Malmberg, afkomstig uit een land dat ruim tien keer zo groot is als Nederland en dat de helft van ons aantal inwoners heeft. We hebben dan iemand nodig die ervaring heeft met de verschillende regio’s van Europa en met immigratieproblematiek. En iemand die beschikt over een apparaat dat hem of haar hierin steunen kan.
Een crisis zoals we de nu in Europa mee maken is een moment van mogelijkheden. Die zou gebruikt moeten worden om de organisatie van de EU te moderniseren. Laten we voortaan democratie hebben waar die hoort, in de thuislanden. Laten onze gekozen vertegenwoordigers de beslissingnemers in de EU controleren. De Europese Raad en de Raad van Ministers doen dat nu al in de praktijk. Laat die beslissingen voorbereiden door aparte organisaties voor alle probleemgebieden, liefst een organisatie per probleemgebied. Laat die autoriteiten verdeeld worden over alle lidstaten, dat bevordert de identificatie met de EU en beperkt de kosten en de bureaucratie. De Commissie en het Parlement schaffen we dan af en de efficiency zal er met sprongen op vooruit gaan.
Een douane-unie plus organisaties voor gemeenschappelijke problemen in Europa is de moeite waard om te hebben. Het is veel beter om dat goed te organiseren dan om romantisch te blijven dromen van een verenigd Europa dat er onder de bestaande omstandigheden toch niet komt. Het betere is bij voortduring de vijand van het goede gebleken en het wordt tijd dat daar een eind aan komt.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.