Vreeken over corruptie.

Rob Vreeken is redacteur van de Volkskrant. Hij schreef op 3/5/12 in deze krant over corruptie.
Onder corruptie wordt gebruikelijk omkopen verstaan of het gebruik maken van omkopen. In zijn stuk wilde Vreeken aantonen dat de Amerikaanse ambassadeursbenoemingen in Nederland als regel door omkoping worden verkregen.
Zoals bekend worden benoemingen in Nederland en andere minder belangrijke maar wel aantrekkelijke Europese posten gebruikt om medestanders van de Amerikaanse president te belonen voor hun financiële of andere hulp bij de verkiezingen
Van president Nixon is bekend dat hij daar tarieven voor hanteerde: voor een bijdrage van minder dan 250 duizend dollar volgde geen benoeming. Verreweg het grootste deel van de Amerikanen die substantieel hebben bijgedragen aan de campagne wordt niet benoemd, ook al zouden ze dat dolgraag hebben gewild. En over de kwaliteit van geen van de ambassadeurs die in Nederland zijn benoemd hebben we ooit te klagen gehad, zelfs niet over die van Nixon. Er bestond met andere woorden geen rechtstreeks verband tussen de benoeming en een storting in de partijkas en van omkopen of het gebruik maken van omkopen was al helemaal geen sprake. Bij de meeste benoemingen ging het om intimi van de benoemende president en daar hebben zowel het uitzendende land als het gastland voordeel bij. Een ambassadeur heeft tot functie de communicatie tussen beide landen te bevorderen en een goede relatie met de president die hem uitstuurt is dus een belangrijke kwaliteit.
Waarom Paul Arlman, de voorzitter van Transparency Nederland, deze vorm van benoeming niet transparant genoeg kan vinden ontgaat mij. Als hij zegt dat dit soort dingen bij ons in de Middeleeuwen gebeurden moet hij maar eens uitleggen waarom dat een diskwalificatie zou zijn. Ambassadeurs zijn functionarissen die dateren uit de Middeleeuwen. Ze hadden toen geen andere functie dan tegenwoordig
Vreeken vond het een schande dat de benoeming van Bush sr in Nederland indertijd een ex-directeur van Pizza Hut betrof, want van zulke lieden heeft hij kennelijk geen hoge pet op. Ten onrechte. Het is een functie die aanzienlijk meer van iemand vraagt dan redacteur bij de Volkskrant.
De nieuwe Amerikaanse ambassadeur Tim Broas had persoonlijk geen geld in het verkiezingsfonds van Obama gestort, maar hij was een van de mensen die belast waren met de fondsenwerving en hij is een intimus van de president en van diens echtgenote. Hij drinkt wat meer dan goed voor hem is, maar dat belemmerde kennelijk de communicatie met Obama niet.
Nederland had baat bij deze benoeming en waarom ambassadeur Broas zijn mond zou moeten houden als het over corruptie in Nigeria of andere islamitische staten zou gaan, is mij een raadsel. Zoals veel van wat in de Volkskrant staat voor mij een raadsel is, de reden waarom ik mijn abonnement op die krant heb opgezegd.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s