Misverstanden uit Sevenum.

Twan Huys is een van de presentatoren van Nieuwsuur. Hij komt uit Sevenum, een dorp in Noord Limburg, in de buurt van Venray en dat hoor je ook nog wel een beetje aan zijn stem, maar nauwelijks toch. Hij heeft erg zijn best gedaan om dat accent kwijt te raken.
Gisteren had hij een discussie met 50 plus Kamerlid Henk Krol over diens plan om de AOW leeftijd weer terug te brengen naar 65 jaar en over de manier waarop dat gefinancierd zou moeten worden. Wat je in zo’n discussie moet doen is de AOW en reguliere pensioenen uit elkaar houden en eraan vast houden dat mensen tot aan de ingangsdatum mee betalen aan de AOW en dat ze erna de ontvangende partij zijn. Iedere verhoging van de leeftijd telt dus dubbel op. Je betaalt jaren langer mee en je krijgt jaren minder pensioen. Wanneer mensen gemiddeld ouder worden en er gemiddeld meer ouderen in de nationale leeftijdsopbouw zitten, is er dus helemaal geen alternatief voor verhoging van de ingangsleeftijd. Dat maakt zo’n discussie betrekkelijk simpel, maar mensen uit Noord Limburg zijn notoir wat minder slim dan in de rest van het land.
Zoals Krol tijdens die discussie een paar keer opmerkte, moet er verschil worden gemaakt tussen de AOW en het reguliere pensioen, maar hij zelf en Toine Huys haalden die twee braaf door elkaar.
Ik zeg het nog maar eens. AOW is een overdracht van de werkende naar de niet langer werkende mens en pensioen is een uitkering uit vermogen dat door de pensioengerechtigde zelf is opgebouwd, tezamen met zijn werkgever. Voor het reguliere pensioen maakt het in principe niet uit hoe de leeftijdsopbouw is in het land maar voor de AOW wel.
Maar pensioen en AOW worden in de praktijk vaak aan elkaar geknoopt, in de zin dat er contractueel wordt vastgelegd dat ze tegelijk ingaan of dat de hoogte van het reguliere pensioen berekend wordt als een bedrag bovenop de AOW. Dat maakt discussies gemakkelijk verwarrend, als je niet uitkijkt, maar je zou zeggen dat je een presentator van zo’n programma een paar uur les kunt geven over zo ’n onderwerp en dat hij dan in staat zou moeten zijn er iets zinnigs over te zeggen. Nee dus. Krol kwam er niet uit maar Huys nog veel minder. Het is misschien discriminerend maar we zouden er toch eens over moeten denken geen mensen uit Sevenum of Meterik meer op posten te benoemen als presentator bij een veel bekeken tv programma.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geld en economie, onzin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.